Понеделник 15, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Напредък в редактирането на гени обещава лечение на тежки заболявания

Напредък в редактирането на гени обещава лечение на тежки заболявания

Втори пациент беше подложен на терапия за редактиране на гени като част от изследване в американския щат Калифорния, а при първия човек, преминал през процедурата, не са се появили обезпокоителни странични ефекти, съобщиха лекарите, цитирани от Асошиейтед прес.

Редактирането на гени е прецизен метод в генната медицина и претендира, че може да коригира ДНК на човек, за да се опита да го излекува.

През ноември 44-годишният Браян Мадоу стана първият човек, подложен на терапията за метаболитно заболяване, наречено синдром на Хънтър, което е причинено от дефектни гени.

"Той е добре и ние получихме одобрение да продължим с втория пациент, който също е добре", каза доктор Пол Хармац от специализирана болница за деца в Оукланд, щата Калифорния.

„Мадоу чувстваше отпадналост, беше замаян и го избиваше студена пот четири дни след процедурата, но ден по-късно оплакванията отминаха сами".

Мъжът имал сериозна кашлица и псевмоторакс, които обаче лекарите не свързвали с терапията, тъй като той имал подобни проблеми и преди това. Важното в случая е, че черният му дроб е в добро състояние, защото промените в този орган сигнализират, че имунната система се бори срещу лечението и подкопава ефективността му.

През декември 2015 г. учени и етици, участвали в международна среща, организирана от Американската академия на науките във Вашингтон, излязоха със становище, че ще бъде"безотговорно" да се използва технология за редактиране на гени в човешки ембриони с терапевтични цели - например за корекция на генетични заболявания, докато не бъдат разрешени всички въпроси, свързани с нейната безопасност и ефикасност.

По-рано през годината експертите от САЩ обаче "смекчиха" позицията си относно редактирането на човешки яйцеклетки, сперма и ембриони.

Според публикуван през февруари доклад на Американската академия на науките и Американската академия по медицина, технологичният напредък прави редактирането на гени в човешки репродуктивни клетки "реалистична възможност, която заслужава сериозно обмисляне".  

Вижте още

„Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Ню Йорк

Отговорността за атентата в Ню Йорк е член на терористичната групировка „Ислямска държава”. Това става ясно от страницата SITE, специализирана в следенето на джи....

Добави Коментар

CAPTCHA