Понеделник 25, Май 2020
Горещи Новини
Начало / Над 60 арестувани след протест в Анкара

Над 60 арестувани след протест в Анкара

Турската полиция задържа 61 протестиращи в столицата Анкара, съобщава Reutes. Те са били част от демонстранти, излезли публично да подкрепят двамата учители, арестувани заради започнатата от тях гладна стачка след уволнението им преди два месеца. 

Протестиращите са се събрали в неделя на площад Kizilay в центъра на града. В опит да ги разпръсне полицията е използвала срещу тях лютив спрей и водни оръдия. Нито това, нито арестите са отказали част от протестиращите да се върнат по-късно и да продължат демонстрациите. 

Те са в подкрепа на 35-годишната професорка по литература Нурие Гюлмен и 28-годишния начален учител Семих Озакча, които са задържани от два месеца. Те са едни от хилядите в Турция, загубили работата си вследствие на масовите уволнения в публичния сектор, които властите предприеха след неуспешния опит за преврат миналия юли. 

Двамата твърдят, че гладната стачка е била провокирана от желанието им да подчертае тежкото положение на 150 000 държавни служители, паднали жертва на произвола след въвеждането на извънредно положение в страната. 

Въпреки това те са нарочени за част от лявата групировка на Фетуллах Гюлен, сочена за инициатор на преврата.  Двамата преподаватели все още са в очакване на съдебен процес. 

Вижте още

Кмет и футболна легенда откриха обновен спортен терен в Петрич

Кметът Димитър Бръчков и Христо Стоичков откриха напълно обновения спортен терен на гимназия „Пейо Яворов“. Съоръжението е реконструирано по ОП „Региони в ра....

Добави Коментар

CAPTCHA