Понеделник 25, Март 2019
Горещи Новини
Начало / Наводненията в Европа ще се увеличат

Наводненията в Европа ще се увеличат

Наводненията като тези във Франция през последните няколко дни ще се увеличат в Европа в резултат на климатичното затопляне дори ако бъде ограничено до покачване на температурите с 1,5 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Учените изследвали три сценария, при които температурите се покачват между 1,5 и 3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. При най-оптимистичния сценарий щетите, причинени от преливане на реки в Европа, ще се увеличат над два пъти и ще достигнат около 15 млрд. евро годишно. Броят на засегнатите от наводненията хора ще се увеличи с 80% - около 650 000 души годишно.

Ако обаче температурите се покачат с 3 градуса Целзий, щетите ще нараснат със 145% и ще достигнат около 17 млрд. евро годишно.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели покачването на температурите да бъде задържано под прага на 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и дори до 1,5 градуса Целзий.
 
Подписалите споразумението страни се ангажираха да намалят парниковите си емисии. Но на базата на тези ангажименти светът продължава да се насочва към увеличаване на температурите с 3 градуса Целзий. Покачването на температурите с 1 градус Целзий доведе до намаляване на ледената покривка, повишаване на средното океанско ниво и повече валежи.

По-горещият въздух съдържа повече влага, която впоследствие се освобождава под формата на дъждове и снеговалежи.

Наводненията вече са сред причиняващите най-големи щети в Европа природни бедствия.

Вижте още

Любовник уби по-възрастната си изгора в Лесново и измисли пъклен план, за да заблуди близките ѝ

38-годишен мъж уби по-възрастната си любовница. Кървавата драма се е разиграла в софийското село Лесново, съобщиха от прокуратурата. На 23 ноември в полицейск....

Добави Коментар

CAPTCHA