Понеделник 15, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Наводненията в Европа ще се увеличат

Наводненията в Европа ще се увеличат

Наводненията като тези във Франция през последните няколко дни ще се увеличат в Европа в резултат на климатичното затопляне дори ако бъде ограничено до покачване на температурите с 1,5 градуса Целзий, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Учените изследвали три сценария, при които температурите се покачват между 1,5 и 3 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. При най-оптимистичния сценарий щетите, причинени от преливане на реки в Европа, ще се увеличат над два пъти и ще достигнат около 15 млрд. евро годишно. Броят на засегнатите от наводненията хора ще се увеличи с 80% - около 650 000 души годишно.

Ако обаче температурите се покачат с 3 градуса Целзий, щетите ще нараснат със 145% и ще достигнат около 17 млрд. евро годишно.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. цели покачването на температурите да бъде задържано под прага на 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и дори до 1,5 градуса Целзий.
 
Подписалите споразумението страни се ангажираха да намалят парниковите си емисии. Но на базата на тези ангажименти светът продължава да се насочва към увеличаване на температурите с 3 градуса Целзий. Покачването на температурите с 1 градус Целзий доведе до намаляване на ледената покривка, повишаване на средното океанско ниво и повече валежи.

По-горещият въздух съдържа повече влага, която впоследствие се освобождава под формата на дъждове и снеговалежи.

Наводненията вече са сред причиняващите най-големи щети в Европа природни бедствия.

Вижте още

В Петрич продължават процедурите за започване на строителните дейности на градския парк

Кметът Димитър Бръчков издаде заповед за започване на процедура разделяне на имотите фигуриращи като едно УПИ XXV, отреден за градски парк, в кв. 53 по плана на Пет....

Добави Коментар

CAPTCHA