Сряда 03, Юни 2020
Горещи Новини
Начало / НАСА смята да докосне Слънцето

НАСА смята да докосне Слънцето

Американската космическа агенция НАСА планира да направи още един опит в изследването на Слънцето. През лятото на следващата година учените ще изпратят сонда от ново поколение, която ще се приближи само на 6 милиона километра от звездата. Уредът ще направи ключови наблюдения на слънчевата активност и ще даде на науката важни данни за опасните слънчеви бури, които засягат всеки на Земята.

Сондата Solar Probe Plus получи ново име миналата седмица - тя ще бъде кръстена на американския астрофизик Юджийн Паркър - един от първите специалисти в света, заели се с изследване на слънчевия вятър. Сега той е на 90 години.

Историческото пътуване на сондата е планирано да започне в края на юли - началото на август 2018 година. В продължение на 7 години апаратът трябва да направи 7 прелитания край Венера, за да намери правилния подход към слънчевата орбита. Около Слънцето "Юджийн Паркър" ще се приближи на около 6.4 милиона километра, т.е. ще достигне пределите на слънчевата корона, 8 пъти по-близо от рекорда до този момент. Докато обикаля звездата, сондата ще лети със скорост от над 600 хиляди километра в час.

Сондата трябва да оцелее поне до температура от около 1400 градуса по Целзий. Защитата ще бъде предоставена от въглероден щит, дебел почти 12 сантиметра.

Апаратът ще изследва опасните слънчеви бури, които имат видимо въздействие върху Земята. Освен че пряко влияят върху здравето на човека, магнитните влияния са в състояние да унищожат спътници, комуникационни системи и навигационни платформи.

Официално целият проект е на стойност от около 1.5 милиарда долара.

Вижте още

Симитли и Струмяни пред фалит, още 7 общини в Югозапада на ръба!

13 общини са в затруднено финансово състояние, сочат данните на Министерството на финансите към края на 2017 г. Това са само 4,9% от всички общини в страната като има т....

Добави Коментар

CAPTCHA