Четвъртък 20, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / НАП започва масови проверки на търговски обекти в София

НАП започва масови проверки на търговски обекти в София

Инспектори от отдел Оперативни проверки на Териториална дирекция (ТД) на Национална агенция по приходите (НАП) София започнаха масови проверки в търговските обекти в софийските квартали "Изток" и "Лозенец". Това съобщиха от пресцентъра на институцията. Засилено присъствие на данъчни служители ще има и в останалите райони на столицата.

Завишен контрол за спазването на данъчните изисквания ще има и при провеждането на масови прояви като концерти, фестивали, изложения и други. Проверяващите ще насочат усилията си главно към издаването на касови бележки и отчитането на оборотите, но няма да бъде пренебрегнато и спазването на осигурителното законодателство. Проверки се извършват вече месец, съвместно с инспектори от Фискален контрол по тържища и пазари.

Само за три седмици са направени 766 оперативни проверки и са издадени 105 акта за установени административни нарушения. 58 обекта са запечатани за срок до един месец, като в 31 от тях е липсвало фискално устройство. В централните райони на столицата от началото на май до момента са проверени 287 обекта и са издадени 35 акта. Запечатаните обекти са над 10.

Издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга независимо дали това става в търговски обект или на сергия. Получаването на фискален бон и неговото съхранение е важно и за потребителите, защото упражняването на правата им без този документ би било силно затруднено.

Освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец. От началото на годината до момента служителите от отдел Оперативни проверки на ТД на НАП София са извършили повече от 5000 проверки в търговски обекти и са издали над 450 акта за установени административни нарушения.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.

Вижте още

За всички фенове на футбола в община Петрич

Тази вечер ,19.07.2017 г, от 21.00 часа на градския площад в Петрич ще бъде излъчена футболната среща между отборите на „Лудогорец” и „Жалгирис”. Организацията създава....

Добави Коментар

CAPTCHA