Петък 18, Октомври 2019
Горещи Новини
Начало / Миграционният указ на Доналд Тръмп влезе в сила

Миграционният указ на Доналд Тръмп влезе в сила

Миграционният указ на американския президент Доналд Тръмп, ограничаващ временно достъпа в САЩ на граждани от шест преобладаващо мюсюлмански страни и на бежанците.

След продължили няколко месеца съдебни спорове тази седмица американският Върховен съд най-сетне възстанови частично действието му, съобщава AFP.

Разпоредбата, предназначена да попречи на "чуждестранни терористи" да влязат в САЩ, забранява временно достъп в страната за граждани от Сирия, Либия, Иран, Судан, Сомалия и Йемен, а също за бежанци от цял свят. Висшите магистрати обаче ограничиха обхвата му и се прави изключение за хора, които отговарят на определени критерии.

Администрацията на Тръмп смятат, че забраната е необходима, за да се блокира достъпът на терористи в страната, но правозащитниците посочват, че тя нелегално дискриминира мюсюлманите.

Съгласно новите правила на граждани от изброените страни няма да се издава американска виза, освен ако нямат "валидна връзка" с близък родственик, учебно заведение или бизнес в САЩ. Указът не се отнася за хора с вече издадена виза. Проучените и одобрени до 6 юли бежанци също имат право да достъп.

Вижте още

Вчера бе открита паметна плоча на Паисий Хилендарски в село Първомай

По случай честването на 70 години от основаването на СУ "Св. Паисий Хилендарски", с. Първомай в двора на училището бе открита първата в община Петрич паметна плоча н....

Добави Коментар

CAPTCHA