Сряда 08, Април 2020
Горещи Новини
Начало / Макрон предлага радикална промяна на ЕС

Макрон предлага радикална промяна на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон предлага радикална реформа на Европейския съюз. Това обяви той при посещението си в Атина снощи в специална символична реч - изнесена на хълма, където древните гърци са създали демокрацията преди векове. Макрон заяви, че Европа е изправена през разруха без радикална реформа в управлението си.

"За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме", каза Макрон на хълма Пникс под Акропола, цитиран международните агенции.

Френският лидер иска да се направи гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент, отбелязват агенциите. 

Макрон заяви, че едни по-демократични институции ще помогнат да се реагира на популистката вълна, която издига крайнодесни лидери като Марин Льо Пен, победена от Макрон във втория тур на френските президентски избори, и подхрани кампанията за Брекзита във Великобритания. 

Френският президент обяви, че ще разкрие пътна карта за ЕС след няколко седмици, след парламентарните избори в Германия на 24 септември. 

Макрон призова европейските лидери да се договорят до края на годината за създаване на публични дебати през първата половина на 2018 г., на които гражданите да разискват своите визии за ЕС. 

"Не искам един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж", заяви френският президент. 

Тези дебати, или "демократични конвенции", които Макрон предложи в предизборната си кампания, ще помогнат да се положат основите на Европа за следващите 10-15 години. 

Френският президент също заяви, че подкрепя идеята 78-те места на Великобритания в Европейския парламент да се дадат на общи представители на ЕС, които да се изберат от всички граждани на съюза след Брекзит.

Вижте още

Неврокопският митрополит Серафим освети новия параклис „Св. ап. Павел“ в Огняново по повод 1950 г. от смъртта на апостола

Днес, 30 юни 2017 г., Неврокопският митрополит Негово Високопреосвещенство Серафим освети новопостроения параклис „Св. апостол Павел“ в село Огняново, община Гър....

Добави Коментар

CAPTCHA