Понеделник 17, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Македония има нужда от директна газова връзка с България

Македония има нужда от директна газова връзка с България

На Македония е нужна още една газова връзка с България, за да не зависи само от един източник. Това заяви министърът на икономиката на страната Крешник Бектеши по време на първото заседание на работната група, която ще проучи възможностите за развитие на нова директна връзка между газовите системи на двете държави.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова обясни, че новите проекти, по които работи България в газовата област, ще имат значение за диверсификацията на източниците и маршрутите на синьо гориво, от които Македония има нужда.

Според Петкова и Бектеши именно липсващата инфраструктура е основен проблем и за Македония, България и Балканите. Газовите планове на двете държави бяха уредени още през август с подписването меморандум.

Българо-румънският интерконектор вече е действащ, а дейностите по изграждане на българо-турския и българо-сръбския напредват, стана ясно още от думите на министър Петкова. Те ще са част от бъдещия газоразпределителен център, за чиято реализация работи българското правителство. Той ще осигури платформа за търговия с природен газ и възможност за либерализиране на пазара на синьо гориво в целия регион, подчерта Петкова.

Теменужка Петкова потвърди, че Западните Балкани ще бъдат основния фокус по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Тя запозна своя македонски колега със статуса на проектите за изграждане на междусистемни връзки със съседните на България държави.

До края на този месец предстои обявяването на две обществени поръчки, свързани с изграждането на интерконектора Гърция-България. Целта е в средата на следващата година да стартира строителството на тръбата, така че през втората половина на 2020 г. тя да влезе в търговска експлоатация. Министър Петкова припомни, че България има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ от Азербайджан, който ще бъде доставян в страната именно чрез връзката с Гърция. 

Вижте още

Ню Джърси забрани на пияни да управляват дронове

От десетилетия шофирането след употреба на алкохол е забранено, но сега към забраните Ню Джърси присъедини и управляването на безпилотен самолет от почерп....

Добави Коментар

CAPTCHA