Петък 14, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Коя държава печели най-много от войните по света?

Коя държава печели най-много от войните по света?

Гражданските войни в Сирия и Йемен, заедно с връщането на съперничеството между великите сили САЩ, Русия и Китай, доведоха до обръщане на сериозно внимание върху световната търговия с оръжие, съобщи Би Би Си.

И не е изненадващо, че това е процъфтяваща глобална индустрия, като общата международна търговия с оръжие днес възлиза на около 100 млрд. долара годишно, казва Питер Веземан, старши изследовател в Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (Sipri).

Според последните данни на мозъчния тръст големите продажби на оръжие през петте години до 2017 г. са били с 10% по-високи в сравнение с 2008-2012.

Съединените щати увеличават своята преднина като износител на оръжие номер едно в света, добавят от Sipri. САЩ сега извършват 34% от всички продажби на оръжия в световен мащаб, което е увеличение в сравнение с 30% преди пет години и сега те са на най-високото си ниво от края на 90-те години на миналия век.

"САЩ са отворени за доставка на оръжие на голямо разнообразие от получатели и има голям брой държави, готови да придобият оръжие от САЩ", казва Веземан.
Износът на оръжие от страна на САЩ е с 58% по-висок от този на Русия, вторият по големина износител в света. И докато износът на оръжие в САЩ се е увеличил с 25% през 2013-17 г. в сравнение с 2008-12 г., износът на Русия е намалял със 7,1% през същия период.

Страните от Близкия изток са сред най-големите клиенти на САЩ - Саудитска Арабия е начело на списъка, като регионът като цяло представлява почти половината от износа на оръжия в САЩ през периода 2013-17.

В свят, в който продажбите на оръжия се увеличават, основното изключение от тази тенденция е Африка. Между 2008-2012 и 2013-2017 г. вносът на оръжие от страна на африканските страни е намалял с 22%.

Вижте още

Заедно за Мартин Даутев!

Още един малък жител на Банско се нуждае от помощта на българското обществоОще един малък жител на Банско се нуждае от помощта на българското общество. Седемгоди....

Добави Коментар

CAPTCHA