Сряда 19, Февруари 2020
Горещи Новини
Начало / Коя държава печели най-много от войните по света?

Коя държава печели най-много от войните по света?

Гражданските войни в Сирия и Йемен, заедно с връщането на съперничеството между великите сили САЩ, Русия и Китай, доведоха до обръщане на сериозно внимание върху световната търговия с оръжие, съобщи Би Би Си.

И не е изненадващо, че това е процъфтяваща глобална индустрия, като общата международна търговия с оръжие днес възлиза на около 100 млрд. долара годишно, казва Питер Веземан, старши изследовател в Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (Sipri).

Според последните данни на мозъчния тръст големите продажби на оръжие през петте години до 2017 г. са били с 10% по-високи в сравнение с 2008-2012.

Съединените щати увеличават своята преднина като износител на оръжие номер едно в света, добавят от Sipri. САЩ сега извършват 34% от всички продажби на оръжия в световен мащаб, което е увеличение в сравнение с 30% преди пет години и сега те са на най-високото си ниво от края на 90-те години на миналия век.

"САЩ са отворени за доставка на оръжие на голямо разнообразие от получатели и има голям брой държави, готови да придобият оръжие от САЩ", казва Веземан.
Износът на оръжие от страна на САЩ е с 58% по-висок от този на Русия, вторият по големина износител в света. И докато износът на оръжие в САЩ се е увеличил с 25% през 2013-17 г. в сравнение с 2008-12 г., износът на Русия е намалял със 7,1% през същия период.

Страните от Близкия изток са сред най-големите клиенти на САЩ - Саудитска Арабия е начело на списъка, като регионът като цяло представлява почти половината от износа на оръжия в САЩ през периода 2013-17.

В свят, в който продажбите на оръжия се увеличават, основното изключение от тази тенденция е Африка. Между 2008-2012 и 2013-2017 г. вносът на оръжие от страна на африканските страни е намалял с 22%.

Вижте още

С 4 млн. лв. по проект обновяват училища и детски градини в Благоевград

НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, Трето ОУ „Димитър Талев“ и Пето СУ „Георги Измирлиев“, както и ДГ №8 „Вечерница“ ще бъдат обновени по спечелен проект на Община Б....

Добави Коментар

CAPTCHA