Сряда 16, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Кметът на Банско на среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС

Кметът на Банско на среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС

Кметът на община Банско Георги Икономов взе участие в срещата на високо ниво на министрите на туризма на държавите – членки на ЕС, както и държавите от Западните Балкани и Турция. На форума, включен в официалната програма на Председателството на България на Съвета на ЕС, той присъства по покана на министъра на туризма Николина Ангелкова като представител на водеща българска община в сферата на зимния туризъм. 

Кметът на Банско на среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС
Снимка: Община Банско

Конференцията имаше за фокус туристическата индустрия като устойчив фактор за икономически растеж, регионална интеграция и мир. Развитието на споделената икономика и на регулаторните политики на ЕС, свързани с туризма, „свързаността“ като фактор, позволяващ разширяването на отношенията между хората и нейното положително въздействие върху балканския регион, политиките на Съюза за интеграция, бяха акцент в дискусиите.

Коментирани бяха също възможностите, проекти и инициативи, свързани със сътрудничеството в туризма между Европа и Китай в рамките на проекта „ЕС-Китай 2018 – година посветена на туризма“. Участниците в панела, сред които посланикът на Китай в България – Н. Пр. Джан Хайджоу, изпълнителният директор на Европейската туристическа асоциация - Том Дженкинс, и Мартин Захариев, изпълнителен директор на сдружение „Национален борд по туризъм“, обсъдиха възможностите за разработването на съвместни балкански туристически продукти и пакети, насочени към далечните пазари като Китай, Корея и други.

Кметът на Банско на среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС
Снимка: Община Банско

„Значението на туристическата индустрия за икономиката на всяка от държавите членки на ЕС, както и за нашите съседи от Западните Балкани и Турция, е голямо. 10 % от БВП на ЕС се формира с приходи от този сектор. Паралелно с търсенето на варианти за растеж на приходите в туризма в ЕС, важно е да върви дискусия и създаване на мерки за подобряване на сигурността на пътуващите в съвременната геополитическа обстановка, дискусия за значимостта от сътрудничество и постигане на устойчивост.

Още преди повече от три години, при разговори със свои колеги кметове от Гърция и Македония, представих своята идея за изработването на общ туристически продукт, обхващащ географската област Македония и историческите и природни забележителности на нейна територия, които биха били любопитни за далечните източни пазари.

Вярвам, че форумът постави правилните въпроси за интеграцията на Западните Балкани и Турция на туристическата карта на Европа. Още повече, че съвместните туристически продукти имат своето пряко въздействие за интеграцията и подобряване на свързаността, за просперитета и мира в региона”, коментира Икономов участието си в конференцията. 

Вижте още

Иззеха ценни предмети от заложна къща в Гоце Делчев

Конфискуваха метални предмети, които представляват културно-исторически ценности, от заложна къща в Гоце Делчев.На 1 март, служителите на ред извършили про....

Добави Коментар

CAPTCHA