Четвъртък 20, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Каталуния с референдум за отцепването си от Испания

Каталуния с референдум за отцепването си от Испания

Парламентът на испанската автономна област Каталуния одобри закона за провеждане на референдум за обявяване на независимост от Испания, макар че правителството в Мадрид го обяви за неконституционен. Вотът трябва да се състои на 1 октомври, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Въпреки острата реакция на централното правителство в Мадрид, което сезира конституционния съд на страната по въпроса, т.нар. "закон за референдума за самоопределение" бе подкрепен от 72 от общо 135 члена на областния парламент след 11 часови дебати. Инициативата бе подкрепена от сепаратистката коалиция "Заедно За" и блока "Кандидати за народно единство".

В закона се казва, че победа в референдума за привържениците на разрив с Испания ще означава каталунският парламент незабавно да обяви независимост. При тяхна загуба ще се проведат нови регионални избори в автономната област. Очаква се областното правителство скоро да се събере, за да подпише официално указ за провеждането на референдума.

Представителката на обявяващата се против отделянето на Каталуния от Испания партия "Гражданите" Инес Аримадас заяви след приемането на закона, че тази политическата сила ще иска вот на недоверие за каталунския премиер Карлес Пучдемон.
Испанското правителство вече неведнъж заяви, че няма да позволи провеждането на референдума, който противоречи на единството и целостта на страната. Утре кабинетът в Мадрид се събира на извънредно заседание.

Вижте още

Димитър Главчев: Трудно е аз и БСП да сме в едно Народно събрание

Ще помисля дали да остана в Народното събрание, тъй като очевидно е трудно аз и БСП да сме в един парламент. Това заяви пред журналисти в парламента Димитър Главче....

Добави Коментар

CAPTCHA