Вторник 11, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Картофите – вредни или полезни за здравето?

Картофите – вредни или полезни за здравето?

За картофите от десетилетия се говори, че са нездравословни и дори здравните власти препоръчват да ги ограничаваме в менюто си. Британски учени обаче обявиха, че са много полезни и намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл".

"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, за които много хора харчат пари, за да си купуват хранителни добавки. Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и доста фибри", каза проф. Дерек Стюарт от шотландския институт "Джеймс Хътън".

Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав"
Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, ThinkStock/Getty Images

Учените изложиха ползите от картофите и доказателствата за тях в доклад от 60 страници, в който анализираха и предишни трудове по темата. Те призоваха скромният продукт да бъде преоценен заради "ясните ползи за здравето".

Специалистите твърдят, че картофите са толкова полезни, че дори човек да яде само тях през целия си живот, "ще остане доста здрав".

картофи
Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9 Thinkstock/Getty Images

"Сравнени с други храни, като плодовемесо и листни зеленчуци, картофите често се смятат за по-лоши източници на витамини и минерали. Това не е правилно", пишат учените.

Картофите са отличен източник на вит. С, вит. В6, вит. В9. Освен това минералите в тях оцеляват на обработването и високите температури при готвенето. А и те засищат много повече в сравнение с храни със същото въглехидратно съдържание.

Картофите са отличен източник на много витамини
Картофите са отличен източник на много витамини ThinkStock/Getty Images

Предишни изследвания с много участници показаха, че картофите предпазват от сърдечносъдови заболявания, а замяната на месото с тях и със зеленчуци намалява опасността от инфаркт.

Друг труд установи повишена когнитивна функция у възрастните, които редовно ядат картофи. Те спират и влошаването на "плетора от дегенеративни заболявания".

Вижте още

Университет за програмисти обучава безплатно и без преподаватели

Френски университет за програмиране предлага безплатно обучение без преподаватели. При влизане в няколко неща правят впечатление. Първо, колекция от провокатив....

Добави Коментар

CAPTCHA