Четвъртък 28, Май 2020
Горещи Новини
Начало / Как да използваме оптимално минералната вода, която извира в България?

Как да използваме оптимално минералната вода, която извира в България?

България все още няма спа дестинация, сертифицирана с Европейски знак за качество. Това стана ясно от думите на председателя на Съюза по балнеология и спа туризъм Сийка Кацарова.
 
На петия годишен конгрес на Съюза една от водещите теми на дискусиите ще бъде как да използваме оптимално огромното количество минерална вода, която извира у нас, коментира още тя.
 
България е на второ място в Европа по наличие на минерални извори след Исландия. Водите са разположени на територията на цялата страна,, припомни Кацарова.
 
"Последните 10 години се направиха основно частни инвестиции в изграждане на материална база, но тепърва предстои работи за това как ние ефективно да използваме минералните води. На редица общини им е трудно сами да инвестират в рехабилитация на водопроводната мрежа и инфраструктурата около минералните извори, която е в трагично състояние в над 60% от българските общини", поясни тя."Нужни са средства, нужна е специално разработена програма, имаме добри примери. Но като цяло на територията на страната ние имаме нужда от държавна подкрепа. Държавата да сложи приоритет на туризма и в частност на балнео- и спа туризма, да се кандидатства за програми за рехабилитиране на водопроводните системи и рехабилитиране на изворите", обобщи Кацарова.
 
Петият кoнгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм ще се проведе в края на септември. Той ще бъде открит от министъра на туризма Николина Ангелкова и президента на Европейската спа асоциация Тиери Дюбоа.

Вижте още

Какви мерки трябва да предприемат работодателите при горещо време?

Работодателите трябва да предприемат мерки за безопасна работа при червен и оранжев код за опасно време, напомнят от Изпълнителна агенция Главна инспекция по....

Добави Коментар

CAPTCHA