Сряда 16, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / КФН отне лиценза на застрахователя на армията, НЕК и АЕЦ „Козлодуй“

КФН отне лиценза на застрахователя на армията, НЕК и АЕЦ „Козлодуй“

Комисията за финансов надзор (КФН) е отнела лиценза на застрахователната компания „Надежда“. Решението, взето на 17 август, е без прецедент в новата история на България. Сред клиентите на дружеството са Министерството на отбраната, Националната електрическа компания (НЕК), АЕЦ "Козлодуй", ЧЕЗ. Мажоритарен собственик е Виктор Серов, който осъществява контрол през "Ви веста холдинг", държаща 87.21% от капитала. Той е и председател на Съвета на директорите.

Според решението на КФН за компанията има две възможности - ликвидация или фалит, като председателят на регулатора Карина Караиванова трябва да внесе в съда документите за откриване на процедура по несъстоятелност. В понеделник Виктор Серов е коментирал пред "Капитал", че ще обжалва отнемането на лиценза, но добави, че бизнесът на дружеството е съсипан.

Министерството на отбраната, което е застраховало целия си състав в "Надежда" и има валиден договор в момента, не е отговорило на въпросите на "Сега" какво ще се случи след отнемането на лиценза. Неуспешни са били и опитите на вестника да се свърже с военния министър Красимир Каракачанов. Вчера служители на МО са се оплакали, че вече има откази да се изплащат полици.

За проблеми в ЗК "Надежда" се заговори още след приключването на стрес тестовете в застрахователния сектор през февруари. Одитът на френската MAZARS SA разкри, че компанията не покрива изискванията за капиталова адекватност и платежоспособност. По този повод регулаторът даде срок на застрахователната компания до края на 2017 г. да предприеме необходимите мерки. През юни КФН прати квестор в "Надежда", който да установи реалното положение. Още тогава КФН забрани на застрахователя да се разпорежда с активите си за срок от един месец - заради нарушения на нормативната уредба, свързани с образуването на техническите резерви и спазването на минималното капиталово изискване.

Сега от решението на КФН се разбира, че през последната година ЗК "Надежда" рязко е разширила бизнеса си в Италия, което налага поддържане на допълнителни резерви, каквито до този момент не са били заделяни.

С решението от 17 август се забранява на компанията да сключва нови застрахователни и презастрахователни по всички класове застраховки за срок от 6 месеца, както и да се разпорежда свободно с активите си до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност. От мотивите за отнемане на лиценза става ясно, че според КФН всички предложени от ЗК "Надежда" мерки за покриване на минимално капиталово изискване са нереалистични и недостатъчни. Освен това комисията твърди, че не е получавала навреме обективни и достоверни данни за финансовото състояние на застрахователя.

Собственикът на ЗК "Надежда" Виктор Серов каза, че вече има образувани 5 дела срещу регулатора и ще заведе още три. "Продължаваме докрай, макар че бизнесът е вече съсипан. Създадохме една европейска компания, която беше унищожена от институция, чието предназначение е да брани интересите на бизнеса. С това тя на практика затвори вратите на Италия за българския бизнес", твърди Серов.

Вижте още

Белград обяви като грешка признаването на името Македония

Сръбският външен министър Ивица Дачич обяви, че Сърбия е сгрешила като е признала Македония под конституционното й име.Дачич е направил изявлението по време на в....

Добави Коментар

CAPTCHA