Понеделник 19, Ноември 2018
Горещи Новини
Начало / Испанският премиер се подготвя да отнеме автономията на Каталуния

Испанският премиер се подготвя да отнеме автономията на Каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой направи обръщение в парламента, в което призова за повече политическа подкрепа относно намерението му да поеме директен контрол над автономната област Каталуния, пише Reuters. В четвъртък изтича срокът, който Рахой даде на регионалното каталунско правителство да се откаже от плана си за отцепване от Испания.

Въпреки че испанският премиер търси максимална подкрепа за потенциално отнемане на автономията на Каталуния, в сряда той призова каталунския премиер Карлес Пучдемон да „действа разумно” и да се откаже от стремежа си към независимост.

За да поеме Рахой директен контрол върху Каталуния, на него ще му трябва подкрепата на горната камара на парламента в Мадрид, където неговата Народна партия има абсолютно мнозинство. Това ще бъде първият път от 40-те години демократично управление в Испания, когато ще бъде наложено директно управление в Каталуния от страна на Мадрид.

Перспективата за такива значителни политически сътресения в четвъртата по големина икономика в Еврозоната накара стотици каталунски компании да преместят централите си. Вследствие Мадрид понижи прогнозите си за ръста на икономиката на страната, а стойността на еврото също се разтърси.

Вижте още

Зоран Заев и Бойко Борисов се поклониха на гроба на Гоце Делчев

Със съвместно честване и полагане на цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие македонският и българският министър-председатели Зоран Заев и ....

Добави Коментар

CAPTCHA