Понеделник 25, Май 2020
Горещи Новини
Начало / Интервю: Славянка Стоянова или как с любов се изработват бижута

Интервю: Славянка Стоянова или как с любов се изработват бижута

Разкажи малко повече за себе си. С какво се занимаваш извън изработката на бижута? Имаш ли хоби?

Аз съм Славянка, или Слави - както ме наричат приятелите ми. Любопитна и отворена към света, влюбена в красотата му жена. Щастливо омъжена, с прекрасен пораснал син. Имам чудесно семейство и приятели.
От кога се занимаваш с бижута, учила ли си за това или просто се случи?

Не, учила съм друго. Имам юридическо образование. А това с бижутата наистина просто се случи. Всъщност съвсем не случайно - винаги съм рисувала добре, вълнувам се от изобразително изкуство, особено класическа живопис и имам добри познания в тази област. Вероятно оттам съм попила усета за форма и пропорции, умея да комбинирам цветове, имам око за детайла. Хобитата ми - много са. Обичам музиката, разпилян и страстен меломан съм, чета много и разнородна литература, обожавам поезията, увличам се по източните философии, вълнувам се от всичко загадъчно и мистериозно, понякога рисувам, кулинарията също ми е страст. Обичам да снимам. Покрай работата си, в която за да представя добре моделите си ми се налага да снимам прецизно много дребни детайли, съвсем се запалих по фотографията. Естествено най-много обичам да правя макро снимки, стремя се да се усъвършенствам в това. Любимите ми обекти са цветята. Обичам природата и всяка свободна минута напоследък отделям, за да потъна в гората. Ние сме щастливци, че живеем в подножието на красива планина...Кой е любимият ти материал? Разкажи нещо повече за материалите, с които изработваш моделите си, откъде ги набавяш?
Предпочитам да използвам естествени материали - работя с естествени скъпоценни и полускъпоценни камъни и кристали, които достигат до мен от различни екзотични места по света. Светът на естествените камъни е толкова многообразен и вълнуващ! Природата е неподражаем художник! Няма два еднакви камъка - като при нас, хората. Всеки кристал, всеки камък има своя уникална шарка. Подбирам ги в нюансите, които ми допадат и съм в постоянно търсене необичайни форми и цветове. Комбинирам ги със сладководни перли, седеф, корали, вулканична лава, сребро, мед... Използвам и оригинални синтетични кристали и стъклени мъниста на две известни марки, така добавям повече блясък и празнично настроение към някои от моделите си. Обичам дискретният блясък на среброто. То е предпочитан от мен материал. А напоследък експериментирам с един нов материал, вид глина, който ми позволява да развихря въображението си. Ще бъде интересно...

Според теб съвременната българка започна ли по-често да се обръща към по нетрадиционните бижута, отколкото към масовата бижутерия?

Вероятно защото в днешният все по-студен и бездушен, потребителски свят станахме чувствителни и жадни и за най-малката искрица топлина. В масовата бужутерия, дори когато тя е много бляскава, атрактивна и модерна, няма душа. А нетрадиционните бижута, особено ако те са и авторски, винаги носят характер и частица от душата на своя създател. А тя е човешка, красива.

Какво е за теб изработването на едно бижу и какво влагаш в това?

Любов. Не правя нищо, ако не го правя с любов.

А имаш ли любимо бижу? Любимо бижу - ами последното, което довърших снощи. Или следващото, което ще направя и вече узрява във въображението ми. Всъщност любимото ми бижу е сияещата усмивка на доволна клиентка - бодвам я на ревера си и продължавам и аз усмихната деня си!

Защо избра точно лавандула за име на своя бранд?
Обожавам аромата на лавандула и нежния синьо-лилав нюанс. Мечтая си някога да поживея в Южна Франция, сред лавандуловите полета...


Вижте още

Температури до 34 градуса в последния ден на август

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. В петък ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността. На отделни места в планинските райони ще п....

Добави Коментар

CAPTCHA