Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Интервю: Свободата да бъдеш творец, или коя е Стефка Гюрова

Интервю: Свободата да бъдеш творец, или коя е Стефка Гюрова

Запознайте се със Стефка Гюрова или позната още като Stef Art Stone. Тя е една от многото талантливи творци, с които община Петрич се гордее. 


Разкажи ни за твоята мисия на творец?


"Обичам (искам) да напомням на хората да бъдат по-близо до природата, до първоизточника на здравето, енергията, спокойствието. Всичко, което имаме извън това е второстепенно, да не кажа незначително. Това е факт и всички имаме моменти, в които ясно разбираме това. Но за да се превърне в тотално убеждение е нужно да си здраво "заземен", да откриваш радост, красота и свързаност със и във природата, не в преходните неща. Само така човек се свързва със себе си, и каквото и да прави е по-успешен, по-лесно се реализира и е по-здрав на всякакво ниво. Знам, че да убеждаваш някого, който твърде много се е отдалечил от света, за който говоря, е "мисия невъзможна", но аз вярвам и знам, че всеки един от нас има нуждата и желае това, просто го е забравил..."
Сподели малко повече за себе си. С какво друго се занимаваш извън творчеството? Имаш ли хобита?


"Всичко около мен е свързано с нещата, за които ви говоря. Моите хобита също. В живота всичко си има причина - следствие, развитие с необясними случайности. Случайности само на пръв поглед обаче.

Така например моето хоби да събирам различни по форма, чудати камъни ме отведе именно до идеята да правя картини с рисувани камъни. Целият процес на правене на подобни картини е вид приключение. От първия процес - търсене и намиране на подходящите форми камъни (заради, които обикалям планини и гори), до оформянето им после в композиция и съчетаването на цветовете. Обожавам да го правя.

Интересувам се също много и от българска история. Не от тази, която основно се изучава, а от истината, която аз усещам, че е ... това е въпрос на убеждение.

Любопитно ми е богатото археологическо наследство, което имаме в нашата малка България... Оказва се, че където и да разкопае лопатата в земята й, се натъкваме на история. Толкова малка уж, а такова необятно наследство."
Как и защо реши да използваш българската шевица в своите творби?


"Всеки, който ме познава отблизо е наясно за любовта ми към България. Не крия, че съм влюбена във всичко българско. Не в това, в което я превръщат знайни и незнайни причини, а в истинската й същност, която идва от древността и знанието за това ме кара да покажа на повече хора, че ние сме много повече от това, което изглежда към днешна дата. Това трябва да се знае, помни и носи в сърцата.

Пренасянето на шевицата в творчеството ми е част от този опит да се покаже, напомни и осъзнае, че ние Българите сме народ с мисия, дълбоко древно знание и мъдрост. Да, аз наистина вярвам в това!"
Дай малко повече информация и интересни факти за шевицата?


"Българските шевици, както и всички елементи на нашата култура съдържат едно и също знание. Това е древното или по-точно, най-древното човешко знание, което е закодирано във всеки елемент. Самите шевици или орнаменти показват, че са в най-пряка връзка с един много дълбок духовен принцип и разбиране на вселената. Българите сме владеели древно научно знание, не какво да е, а научно знание за това каки е устроена вселената. Т.е. те са познавали най-съвременните принципи на науката.

Много интересен е знакът свастика, който през годините е свързван с нещо отрицателно. Всъщност свастиката е един от най-древните знаци. Той е слънчев знак и изобразява гравитационните сили на Земята, които сили всъщност пряко влияят на човешкото тяло."
Какво ти дава изкуството и как изглежда удоволствието като завършиш свое произведение?


"На всички, които се занимават с изкуство е ясно, че да творим означава да създаваш, а за да създаваш и да въздействаш по определен начин означава и да даваш нещо от себе си на другите.

Един много известен принцип гласи - "Каквото посееш, това ще пожънеш", т.е. каквото даваш - това получаваш.

Влагам много енергия и положителни емоции и съответно след това ги и получавам. Удоволствието е в синхрона и разбирането, което получавам от хората докоснати от творчеството ми."


За важните хора в твоя живот какво би казала - кои са те и на какво те научиха?


"Никой в нищо не бива да е сам. Разбира се пътя на собственото развитие и усъвършенстване извървяваме сами, но много важен фактор са съпътстващите хора. За мен това е моето семейство, което истински вярва в това, което правя и търпи липсата ми на време, творческо усамотение и настроения. Длъжница съм им!"


Пожелай нещо на нашите читатели?


"Много хора споделят с мен въздействието и емоциите си от моите картини. Това ме прави благодарна и убедена, че това което искам да покажа се разбира правилно и е поднесено на точните хора, на точното място и време - СЕГА!

Пожелавам на читателите същото - да бъдат разбирани, да бъдат благодарни, да живеят в правилното време - СЕГА!"

 
Вижте още

Македония определя България като крайъгълен камък по пътя ѝ към ЕС

Македония и България одобриха текста на споразумението за добросъседство, насочено към слагане на край на годините спорове и напрежение. Това заяви в четвъртък ....

Добави Коментар

CAPTCHA