Понеделник 22, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Имен ден празнува Александър - защитник на мъжете

Имен ден празнува Александър - защитник на мъжете


На 30 август Православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Св. Александър.

Св. Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия вселенски събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято смърт бил възведен в сан патриарх и управлявал Цариградската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: "В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!" И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.
Св. Александър починал на 98-годишна възраст през 340 година.

На 30 август празнуват всички, които носят имената Александър - означава мъжествен, защитник на мъжете, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо и Сашка.

Вижте още

6.6 по Рихтер удари Китай

Земетресение от 6,6 по Рихтер удари тази сутрин провинция Синцзян в Китай. Това е втори мощен трус, дошъл няколко след първия, който е с магнитуд 5,2 по Рихтер, предад....

Добави Коментар

CAPTCHA