Четвъртък 20, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Зоран Заев: Надявам се на покана за НАТО през 2018 г.

Зоран Заев: Надявам се на покана за НАТО през 2018 г.

"2018 ще бъде годината на интеграции на страните от Западните Балкани в международните институции. Готови сме да влезем в НАТО извършваме необходимите реформи, увеличаваме бюджета си във военната област с 0.2% за да можем да засилим оперативната интермобилност на армията на Република Македония и да участваме във всички мисии на Организацията. Тази година увеличаваме своето присъствието от 34 до 40 човека," заяви премиерът на Македония Зоран Заев в ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова.

"През 2018 год. се надявам, че Македония може да получи поканата за членство в НАТО. България и други държави ни помагат да решим въпроса за името в спора с Гърция, което ще ни отвори пътя към автоматичното членство. Договорът за доборосъседство между България и Македония дава своите резултати. Подписахме вече документ за поевтиняването на роуминга, започнаха и проектите за изграждането на новия граничен пункт между страните ни - "Клепало", каза още македонският премиер.

"Работи се за включването и към магистралата "Струма" в България, която е много важна. Също така вече обсъдихме и новия газопровод, който от Петрич ще стигне до Струмица. Българските компании, започнаха да идват в Македония и да показват своя интерес за инвестиции във всички области, като сериозен е интересът към тютюневите фабрики. Това показва че приятелството между България и Македония носи само придобивки. Отива си периодът на напрежение между България и Македония. Вярвам, че Договорът за приятелство, които подписахме, окончателно затвори всички възможности за всички неприятелски моменти, които съществуваха в миналото. От това икономическа и финансова полза ще имат гражданите на Македония и България," обясни Заев. 

1 млрд. евро се губи  с чакането на камионите по границите по данни на Световната банка. Как ще се преодолее това, какво става с коридорите 8 и 10 и с жп-линията, която трябва да свърже Черно и Адриатическо море през Република Македония?


Вижте още

Нов хостел отвори в най-радиоактивното място на земята

Посетителите са допускани да влязат в зоната на инцидента в Чернобил, която обхваща около 1000 квадратни мили в северната част на страната, но само с разрешение и с....

Добави Коментар

CAPTCHA