Понеделник 19, Ноември 2018
Горещи Новини
Начало / Зоран Заев очаква Македония да стане 30-ят член на НАТО

Зоран Заев очаква Македония да стане 30-ят член на НАТО

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че Македония е засилила сътрудничеството си със страните от региона и очаква да стане 30-тият член на НАТО, пише македонският вестник "Вечер".
Заев по време на обръщението си на срещата на високо равнище на страните-членки на Адриатическата харта, на която присъства и вицепрезидента на САЩ Майк Пенс подчерта, че членството на Черна гора в НАТО представлява насърчение, защото показва, че всички могат да се издигнат и да допринасят за колективни нужди, но и за нуждите и интересите на своите граждани.
"Очакваме Македония да стане 30-ят член на НАТО. Енергично работим за сътрудничество в региона, отваряме се към съседите. Вчера подписахме договора за добросъседство с България, засилваме сътрудничеството и с другите страни в региона", подчерта Заев. Според него тези стъпки, които предприема новото правителство на Македония, трябва да допринесат за развитието на Македония и региона. Заев изрази надежда, че това ще насърчи и ускори процеса на интеграция на Македония в НАТО и ЕС. Той обяви, че Македония в бъдеще активно ще се включи в мисиите на НАТО и ще увеличи бюджета си за отбрана.
" Окуражени сме от оптимизма, вярата и подкрепата на нашите граждани, както и от подкрепата на САЩ. Това е силен мотив да оправдаем доверието и да осъществим очакванията. Това което днес ни показва вицепрезидентът на САЩ е, че Македония и страните от Западните Балкани имат верен партньор. Наясно сме, че регионът е стратегическа част за глобалната сигурност", добави македонският министър-председател.
Заев заедно с черногорския си колега Душко Маркович е са домакини на срещата на високо равнище на страните членки на Адриатическата харта, председателствана от Република Македония. 
На срещата участват и премиерите на Албания Еди Рама, на Хърватия Андрей Пленкович, на Черна гора Душко Маркович и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, както и на страните наблюдатели Сърбия, представяна от министър-председателя Анна Брнабич, на Косово с министър-председателя Хашим Тачи и на Словения с министър-председателя Миро Церар.
В състава на делегацията на Македония присъстваха министърът на отбраната Радмила Шекеринска , вицепремиерът, отговарящ за прилагането на Рамковото споразумение и политическа система Хазби Лика, министърът на външните работи Никола Димитров и депутатът Стево Пендаровски .

Вижте още

Днес бе разположена техника за благоустрояване на пътя Първомай - Старчево

Посоченият участък е третокласна републиканска мрежа и грижа за неговото поддържане има държавата. За полагането на нова асфалтова настилка настояха в подписка....

Добави Коментар

CAPTCHA