Понеделник 24, Септември 2018
Горещи Новини
Начало / Зоран Заев и Бойко Борисов се поклониха на гроба на Гоце Делчев

Зоран Заев и Бойко Борисов се поклониха на гроба на Гоце Делчев

Със съвместно честване и полагане на цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие македонският и българският министър-председатели Зоран Заев и Бойко Борисов тази сутрин в 8 часа започнаха честването на двата македонски Илиндена - 114 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 73 - годишнината от първото заседание на АСНОМ, предаде Deutsche Welle в македонската си редакция.
Двамата бяха посрещнати с аплодисменти. Заев поздрави гражданите на Македония за двата Илиндена, изразявайки "вяра за ясно и светло бъдеще".
"Историята и миналото се основава на изграждането на европейското бъдеще. Послушайте Гоце Делчев, който заръча "да не се губи време". Бъдете горди - пътят на Македония е отворен. Нужни са ни стабилност, развитие и европейско бъдеще", заяви Заев. Той подчерта, че успехът не е на един човек или на една партия, а "на всички жители на нашата Македония", споменавайки всички етнически общности, които живеят в страната.
Министър-председателят подчерта, че след демократичните промени в страната са необходими и демократични промени в региона. "Подадохме ръце, и имаше ръце, които са подадоха към нас. С България заедно изпращаме посланието - регионът се държи европейски и заслужава да живее европейски. В следващия период очакваме и други ръце протегнати към нас ", посочи Заев, изразявайки и своя оптимизъм и този на правителството, че идват по-добри дни за Македония.
Позовавайки се на правителствения реформи план 3-6-9, Заев посочи, че за него като министър-председател е чест да изпълни обещанието за достоен живот и перспективна държава, един голям пробив в новата история на Македония. Заев призова към сплотеност за промени и за "помирение на миналото и настоящето в името на бъдещето". 
С съвместното честване на празника пред гроба на Гоце Делчев честването на празника не завършва. Президентът Георге Иванов в 10 часа ще положи цветя пред паметниците на АСНОМ и на Никола Карев, а след това ще се поклонят пред паметника на първия председател на Президиума на АСНОМ, Методи Андонов-Ченто, където ще има обръщение. Празнуването продължава с тържество по повод първото заседание на АСНОМ, за което в Мемориалния център в Пелинце в 11 часа ще говори вицепремиерът по икономическите въпроси, Кочо Ангушев. Централното честване на празника ще се проведе на Мечкин Камен в Крушево. Там делегация на парламента ще положи цветя на гроба на президента на Крушевската република, Никола Карев. 

Вижте още

Катастрофа затвори пътя край Сандански

За около час бе затворен пътя на излизане от Сандански в посока Кресна. Сблъскали са се два автомобила, но все още няма информация за причината, поради която са се ....

Добави Коментар

CAPTCHA