Сряда 19, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Зоран Заев и Бойко Борисов се поклониха на гроба на Гоце Делчев

Зоран Заев и Бойко Борисов се поклониха на гроба на Гоце Делчев

Със съвместно честване и полагане на цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие македонският и българският министър-председатели Зоран Заев и Бойко Борисов тази сутрин в 8 часа започнаха честването на двата македонски Илиндена - 114 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 73 - годишнината от първото заседание на АСНОМ, предаде Deutsche Welle в македонската си редакция.
Двамата бяха посрещнати с аплодисменти. Заев поздрави гражданите на Македония за двата Илиндена, изразявайки "вяра за ясно и светло бъдеще".
"Историята и миналото се основава на изграждането на европейското бъдеще. Послушайте Гоце Делчев, който заръча "да не се губи време". Бъдете горди - пътят на Македония е отворен. Нужни са ни стабилност, развитие и европейско бъдеще", заяви Заев. Той подчерта, че успехът не е на един човек или на една партия, а "на всички жители на нашата Македония", споменавайки всички етнически общности, които живеят в страната.
Министър-председателят подчерта, че след демократичните промени в страната са необходими и демократични промени в региона. "Подадохме ръце, и имаше ръце, които са подадоха към нас. С България заедно изпращаме посланието - регионът се държи европейски и заслужава да живее европейски. В следващия период очакваме и други ръце протегнати към нас ", посочи Заев, изразявайки и своя оптимизъм и този на правителството, че идват по-добри дни за Македония.
Позовавайки се на правителствения реформи план 3-6-9, Заев посочи, че за него като министър-председател е чест да изпълни обещанието за достоен живот и перспективна държава, един голям пробив в новата история на Македония. Заев призова към сплотеност за промени и за "помирение на миналото и настоящето в името на бъдещето". 
С съвместното честване на празника пред гроба на Гоце Делчев честването на празника не завършва. Президентът Георге Иванов в 10 часа ще положи цветя пред паметниците на АСНОМ и на Никола Карев, а след това ще се поклонят пред паметника на първия председател на Президиума на АСНОМ, Методи Андонов-Ченто, където ще има обръщение. Празнуването продължава с тържество по повод първото заседание на АСНОМ, за което в Мемориалния център в Пелинце в 11 часа ще говори вицепремиерът по икономическите въпроси, Кочо Ангушев. Централното честване на празника ще се проведе на Мечкин Камен в Крушево. Там делегация на парламента ще положи цветя на гроба на президента на Крушевската република, Никола Карев. 

Вижте още

Владимир Кличко прекрати боксовата си кариера

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко се оттегли от бокса. Така той изключва възможността за реванш с британеца Антъни Джошуа, пише S....

Добави Коментар

CAPTCHA