За какво да внимаваме, когато избираме риба за Никулден
Четвъртък 16, Август 2018
Горещи Новини
Начало / За какво да внимаваме, когато избираме риба за Никулден

За какво да внимаваме, когато избираме риба за Никулден

Дни преди големия християнски празник Никулден трябва да помислим и за трапезата на 6 декември.

В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.

Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните.

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. .

Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания.

Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, съветват експертите.

Потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. 

Вижте още

Колко са държавните служители у нас и какви доходи имат

Щатните бройки в централната и териториалните администрации в България са точно 132 648  на брой, съобщава БГНЕС, като цитира Доклад за състоянието на администра....

Добави Коментар

CAPTCHA