Понеделник 17, Юни 2019
Горещи Новини
Начало / Защо хората в малки градчета са по-щастливи от живеещите в мегаполисите?

Защо хората в малки градчета са по-щастливи от живеещите в мегаполисите?

Проучване, проведено сред 400 хиляди канадци, установи, че жителите на малките провинциални градчета се чувстват осем пъти по-щастливи от живеещите в мегаполисите, пише в. "Дейли мейл".

Изследването отчита, че големите градове имат някои предимства - в тях безработицата е много по-малка, заплатите са по-високи, и образованието е по-качествено. Което обаче не прави жителите им много по-щастливи.

Това се дължи на факта, че в мегаполисите социалното отчуждение е много-по голямо, което снижава индекса на човешкото щастие. Нещата съвсем не стоят така в малките провинциални общности, където хората живеят много по-задружно.

Проучване установи, че жителите на малките градчета се чувстват осем пъти по-щастливи от живеещите в мегаполисите
В малките провинциални общности хората живеят много по-задружно ThinkStock/Getty Images

При провеждане на изследването учените от университета "Макгил" в Монреал използвали утвърдена "скала на щастието". Респондентите трябвало да отговорят колко са щастливи от живота си и да му дадат оценка по десетобалната система. Страничните въпроси потвърдили заключението.Оказа се, че хората от големите градове са 800 процента по-малко щастливи от сънародниците си в дълбоката провинция.

Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво
Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво ThinkStock/Getty Images

Жителите в градските зони имат значително по-малко контакти с роднини и приятели. Учените отдавна предупреждават, че социалната изолация променя човешкия мозък, който се зарежда със съставка, която генерира страх и агресия.

Жителите на големите градове харчат около 30 процента от доходите си за подобрения в дома, което е допълнителен стресиращ фактор.
 
Градската среда се възприема от живеещите в нея като по-малко безопасна, дори и на подсъзнателно ниво. Хората си имат по-малко доверие, тъй като градската човешка маса не е хомогенна, а много по-хетерогенна, отколкото в дълбоката провинция.

Вижте още

За 18-та поредна година се организира изкачване на връх Тумба

Чувството да си в 3 държави едновременно! За поредна 18та година имаме честта да Ви поканим на изживяването "Балкан без граници",изкачване на ВРЪХ ТУМБА (1880М) 18 - 19.08.2....

Добави Коментар

CAPTCHA