Понеделник 17, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Защо фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските?

Защо фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските?

Фалшивите новини се разпространяват в интернет по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на програми тип ботове, показва публикувано в сп. "Сайънс" изследване, цитирано от АФП.
 
Изследването на екип от Масачузетския технологичен институт обхваща периода от 2006 до 2017 г. и около 126 000 новини - истински и лъжливи, пуснати в Twitter от 3 милиона души над 4,5 милиона пъти.
 
За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал изводите на шест независими организации за фактологични проверки.

Фалшивите информации обикновено се разпространяват по-бързо и по-обхватно от истинските. На истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до 1500 души, отколкото на фалшивите.
 
Има 70% по-голяма вероятност една фалшива новина да бъде ретуитната в сравнение с истинска новина, отбелязва Ройтерс. Това се наблюдава във всички категории информация, но е най-ярко изразено във фалшивите политически новини, отколкото във фалшивите новини за тероризъм, природни бедствия, наука, градски легенди или финанси.
 
Екипът на изследването освен това изтъква, че разликата идва от хора, а не от софтуери за автоматични операции в интернет, известни като ботове. Ботовете разпространяват по еднакъв начин истинските и фалшивите новини, което значи, че хората са по-отговорни за по-високото разпространение на фалшиви новини.
 
Според изследването това наблягане на фалшивите новини може да се дължи на способността им да изненадват хората повече от истинските новини, защото противоречат на очакванията и представите им.
 
Установява се също, че Twitter акаунтите, които публикуват фалшиви новини, обикновено имат по-малко абонати, следят по-малко други акаунти и са по-малко активни от тези, които пускат истински новини.

Вижте още

Рокади в българо-френската фирма по чистота в Петрич

Управителят Асен Опренов е придобил дяловете от капитала на „Тео Морис - България” ЕООД. Едноличен собственик на капитала на тази фирма е французинът Жан Франс....

Добави Коментар

CAPTCHA