Събота 21, Юли 2018
Горещи Новини
Начало / Защо се боим от петък 13-ти

Защо се боим от петък 13-ти

Днес е петък, 13-ти - дата, считана от мнозина за фатална и носеща нещастие. Той е и последният за тази година.

Догодина ще има два пъти в годината петък 13-ти - през април и през юли.

Защо обаче тази дата се счита за фатална?

Според скандинавско суеверие „черният петък” води началото си от легенда за бога на злото и огъня Локи. Според поверието той нахълтал неканен на празненство като 13-ти гост и убил бога на радостта Балдер със стрела от имел.

Учени смятат, че главната причина точно тази дата да се смята за фатална, е екзекутирането на хиляди рицари тамплиери. На 13 октомври 1307 година, по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. След ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвинения в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Малко по-късно същия ден стотици тамплиери били изгорени на клада.

В ритуалните практики на древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12 човека, защото 13-ият се смятал за самия дявол. Нумеролозите определят числото 13 като „злощастно” защото се намира след 12 – годината има 12 месеца, съществуват 12 зодиакални знака, боговете на Олимп са 12, апостолите на Исус също са 12. При картите Таро 13-ата карта е тази на смъртта.

Не е ясно кога и защо петък 13-и е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска - 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден - петък. Възможно е и 13-и да е в немилост, защото е след 12-и, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и - за който си има и термин - параскаведекатриафобия или фригатрискаидекафобия, е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата - 13-и изход.

Вижте още

Туристическият бизнес в Банско и Разлог търси 659 работници и служители

Дирекция „Регионална служба по заетостта”- Благоевград и Дирекция по труда”- Разлог проведоха информационен ден за работодатели в туристическия бранш. В събит....

Добави Коментар

CAPTCHA