Петък 14, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Защо няколко капки вода подобряват вкуса на уискито?

Защо няколко капки вода подобряват вкуса на уискито?

Независимо от наложеното мнение, повечето експерти са единодушни в едно - няколко капки вода подчертават вкуса на уискито.
 
Екип от биохимици от Швеция има отговор защо. Според тях тайната се крие в деликатното взаимодействие на молекулите, които придават специфичния вкус на питието.
 
Опушеният аромат, характерен за уискитата на шотландския остров Айли например, може да бъде проследен до определена група молекули, наречена феноли, и по-конкретно до една определена молекула, наречена гуайакол.

Лабораторни експерименти са показали, че добавянето на няколко капки вода карата гуайакола да се издига на повърхността между течността и въздуха, смятат учените Бьорн Карлсон и Ран Фрийдман от университета "Линей" в Калмар, Швеция.
 
"Нашите открития ни помогнаха да разберем защо добавянето на вода в уискито помага за подчертаването на неговия вкус", посочват те.

Изследването на двамата шведи също така е установило, че в шотландските уискита има по-голямо количество гуайакол, отколкото в американските или ирландските.
 
В производството на уиски добавянето на вода е ключов елемент от създаването на идеалния вкус. Питието се произвежда чрез дестилирането на ферментирали зърна като ръж или ечемик. Дестилираното малцово уиски обикновено съдържа около 70% алкохол, преди да бъде оставено да отлежи в дъбови бъчви за период от най-малко три години.


През този период алкохолът се редуцира с между 5% и 15%. Това обаче все още е прекалено високо количество за оптималното удоволствие от питието, така че съдържанието на алкохол допълнително се намалява чрез добавянето на вода.
 
Връзката между алкохола и водата е увековечена от един от известните ценители на уискито, а именно Уинстън Чърчил. "Когато бях млад офицер в Южноафриканската война, водата не ставаше за пиене. За да я направим вкусна трябваше да добавяме уиски", казва той.

Вижте още

Полицията в Благоевград задържа грък с ръчна граната и два газови пистолета

Полицията в Благоевград задържа грък, съхранявал цял боен арсенал в жилището си. На 29 септември е извършена проверка в квартирата, обитавана от 28-годишен мъж в ....

Добави Коментар

CAPTCHA