Вторник 19, Юни 2018
Горещи Новини
Начало / Защо няколко капки вода подобряват вкуса на уискито?

Защо няколко капки вода подобряват вкуса на уискито?

Независимо от наложеното мнение, повечето експерти са единодушни в едно - няколко капки вода подчертават вкуса на уискито.
 
Екип от биохимици от Швеция има отговор защо. Според тях тайната се крие в деликатното взаимодействие на молекулите, които придават специфичния вкус на питието.
 
Опушеният аромат, характерен за уискитата на шотландския остров Айли например, може да бъде проследен до определена група молекули, наречена феноли, и по-конкретно до една определена молекула, наречена гуайакол.

Лабораторни експерименти са показали, че добавянето на няколко капки вода карата гуайакола да се издига на повърхността между течността и въздуха, смятат учените Бьорн Карлсон и Ран Фрийдман от университета "Линей" в Калмар, Швеция.
 
"Нашите открития ни помогнаха да разберем защо добавянето на вода в уискито помага за подчертаването на неговия вкус", посочват те.

Изследването на двамата шведи също така е установило, че в шотландските уискита има по-голямо количество гуайакол, отколкото в американските или ирландските.
 
В производството на уиски добавянето на вода е ключов елемент от създаването на идеалния вкус. Питието се произвежда чрез дестилирането на ферментирали зърна като ръж или ечемик. Дестилираното малцово уиски обикновено съдържа около 70% алкохол, преди да бъде оставено да отлежи в дъбови бъчви за период от най-малко три години.


През този период алкохолът се редуцира с между 5% и 15%. Това обаче все още е прекалено високо количество за оптималното удоволствие от питието, така че съдържанието на алкохол допълнително се намалява чрез добавянето на вода.
 
Връзката между алкохола и водата е увековечена от един от известните ценители на уискито, а именно Уинстън Чърчил. "Когато бях млад офицер в Южноафриканската война, водата не ставаше за пиене. За да я направим вкусна трябваше да добавяме уиски", казва той.

Вижте още

Григор Димитров победи Рубльов на Australian Open

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Australian Open след победа над руската сензация Андрей Рубльов. Първата ни ракета се наложи с 6:3, 4:6, 6:....

Добави Коментар

CAPTCHA