Събота 20, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Защо на рождения си ден похапваме торта

Защо на рождения си ден похапваме торта

Питали ли сте се някога откъде идва традицията да ядем торта на рождения си ден? 

Несъмнено за много от нас първото нещо, за което се сещаме, при споменаване на рожден ден е торта със свещи. Тортата е един от любимите десерти на малки и големи, който придава още по-празничен дух на трапезата. 

Любимият сладкиш е сравнително ново изобретение в кухнята, тъй като в миналото захарта е била много скъп продукт до сладкото изкушение са се докосвали предимно богаташите. 

Но откъде идва традицията да се слагат и палят свещи върху нея, разказва foodpanda. Историята разказва, че в Древна Елада хората са приготвяли обредни хлябове като дар за боговете. Най-често тези хлябове били подсладени с мед и украсени със сушени плодове и ядки. Върху подсладения хляб са поставяли запалени свещи, тъй като огънят се е смятал за средство за общуване с небесата. Според някой от там тръгва и легендата за свещите. 

Сладкият хляб, или както го наричаме ние торта, е имал символен характер и през Античността. В Рим е бил задължителна част от сватбените тържества и други лични празници като рожден ден. Всъщност свещите имат и още една символика. 

Поверието разказва, че когато духнеш пламъчето на запалената свещичка, ще ти се изпълни едно желание. 

Смята се, че съвременните торти са се възродили в района на Германия и Австрия. Именно от там тръгва и традицията да се поставят свещички според годините на празнуващия. 

Независимо от традициите и вековете, днес тортата е неизменна част от нашия празник, която придава още по-сладък привкус на нашия специален ден. Тортата остава един от най-предпочитаните и любими на всички възрасти десерти.

Вижте още

Силният вятър е съборил окачен таван в ЮЗУ

Силният вятър в събота - 3 февруари е съборил окачен таван в Първо учебен корпус наЮЗУ "Неофит Рилски". Няма пострадали.  БГНЕС/БОЖИФАР СТОИЛОВБГНЕС/Б....

Добави Коментар

CAPTCHA