Заради нашенци забраниха брането на гъби край Драма
Четвъртък 16, Август 2018
Горещи Новини
Начало / Заради нашенци забраниха брането на гъби край Драма

Заради нашенци забраниха брането на гъби край Драма

Областната управа в Драма забрани събирането на гъби пачи крак в горите на областта. Специално писмо е изпратено до граничните власти на ГКПП Илинден - Ексохи, като документът е преведен и на български език.

Според твърденията на гръцките власти български граждани ежедневно преминавали в горите по границата, унищожавали популацията гъби от вида пачи крак като злоупотребявали, събирали гъби безразборно и заплашвали природното равновесие. Пак в този документ се споменава, че берачите на гъби, които идвали от България, крадат оставените от местните дървосекачи триони и други инструменти, които били на работните им места.

Забраната за събиране на гъби е до 31 октомври. Областният управител се позовава на директива на ЕС от 28. 12. 1998 година за опазване на естествените местообитания и на дивата природа. От писмото не става ясно какви са санкциите за нарушителите, но то е достатъчно основание за конфискуване на набраните гъби.

Вижте още

В четвъртък се заоблачава, но валежи са малко вероятни

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 8 и 13 градуса. В четвъртък ще бъде слънчево, след обяд ще има временни увели....

Добави Коментар

CAPTCHA