Понеделник 15, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Започна кампанията за изборите в Каталуния на 21 декември

Започна кампанията за изборите в Каталуния на 21 декември

Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември, предаде Франс прес.
 
Залогът на изборите, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област, е висок - те са своеобразен тест за подкрепата за независимостта на Каталуния. Кампанията е нетипична, като водещите кандидати на сепаратистите са в ареста или в изгнание.

Първите предизборни митинги се проведоха към полунощ. На единия от тях, в регионалната столица Барселона, уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон говори чрез видеоконферентна връзка от Брюксел, където е в изгнание.
 
"Централните испански власти искат да поставят всички възможни препятствия, за да не можем да проведем кампания при еднакви условия с другите кандидати", каза Пучдемон. Той подчерта, че изборът пред каталунските гласоподаватели се свежда "между нацията и подчинението", "между каталунските институции и мракобесните персонажи в Мадрид".

12 от 13-те министри от разформированото правителство на Каталуния са кандидати на изборите. Пучдемон и намиращият се в ареста уволнен вицепремиер Ориол Жункерас се борят за лидерската позиция в сепаратисткия лагер.
 
Според проучванията на общественото мнение изходът от надпреварата между привържениците на независимостта и на оставането на Каталуния в Испания е неясен.

Възможно е своеобразен арбитър да се окаже по-малка политическа сила, която е против независимостта, но е за произвеждане на референдум за самоопределение, който според Мадрид би бил противоконституционен.
 
На последните избори в Каталуния, през 2015 г., сепаратистите спечелиха мнозинство в регионалния парламент, с 47,8 процента от гласовете. Тогава обаче те бяха сключили съюз, докато сега участват с отделни листи и без обща програма.

Вижте още

ТИР се блъсна в стената на тунела на магистрала „Струма” край Кочериново (СНИМКИ)

ТИР със софийска регистрация се блъсна в стената на тунела на ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма" край гара Кочериново. Инцидентът стана в 7.40 ч. тази сутрин. Вода....

Добави Коментар

CAPTCHA