Петък 14, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Започват проверки на спинерите

Започват проверки на спинерите

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършва извънредна проверка на антистрес продукти-спинери. Те имат игрови функции и трябва да отговарят и на изискванията на Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на играчките.

Проверката е инициирана от ДАМТН като в нейния ход ще се следи за законосъобразното пускане на продуктите на пазара. Проведени изследвания в трети страни показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. Затова в хода на инспекциите ще бъдат взети продукти, които ще бъдат подложени на допълнителни изпитвания.

Фиджет спинерът, хенд спинерът или просто спинерът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо сред децата и у нас. Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит и на деца, страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА АНТИСТРЕС ПРОДУКТИ-СПИНЕРИ

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ Е ВАЖНО ДА ЗНАЯТ следното за СПИНЕРИТЕ:

Тази категория продукти попадат в обхвата на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките (НСИОСИ).

Изключително важно e да се знае че:

-       съществува опасност от нараняване на откритите части на тялото при игра;

-       продуктът изисква добра координация;

-       не е подходящ за деца под 36 месеца;

-       някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии тип бутон или R1, които не трябва да са достъпни без инструмент или с две независими движения;

-       съдържат олово и живак, в материала от който са изработени.

Вижте още

Откриха 4 тона злато в потънал нацистки кораб

Служители на британската компания Advanced Marine Services (AMS) са открили сандък с голямо количество злато в потънал германски кораб от Втората световна война край брегове....

Добави Коментар

CAPTCHA