Неделя 17, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Задават се Кървава луна, най-дългото затъмнение на века и Марс в опозиция

Задават се Кървава луна, най-дългото затъмнение на века и Марс в опозиция

Две интересни и редки астрономически събития ни очакват в нощта на 27 юли – пълно луннозатъмнение и Марс в опозиция (планетата ще е в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята).

Лунното затъмнение ще започне около 20.15 часа и ще продължи до около 2.30 часа след полунощ. Пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, като Луната ще бъде в червеникав цвят (откъдето и името Кървава луна). То ще е най-дългото за XXI век.
 
Другото явление на 27 юли е свързано с подреждането на СлънцетоЗемята и Марс в една линия, а конфигурацията се нарича опозиция или противостоене. Тогава Марс е най-близо до нашата планета, вижда се цяла нощ и има най-голям блясък, поради близостта.
Астрономическата обсерватория на Шуменското плато организира наблюдение на лунното затъмнение и на Марс, съобщиха директорът на обсерваторията проф. Диана Кюркчиева и уредникът ѝ Станислава Тодорова.

Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават астрономическите събития в реално време. Те ще получават и информация за това което виждат.

Вижте още

Откриха мъртъв дипломат от българското посолство в Япония

Откриха мъртъв дипломат от българското посолство в Япония. Тази сутрин около 9.45 минути местно време минувачи са са съобщили на спешния телефон, че м....

Добави Коментар

CAPTCHA