Понеделник 20, Май 2019
Горещи Новини
Начало / Задават се Кървава луна, най-дългото затъмнение на века и Марс в опозиция

Задават се Кървава луна, най-дългото затъмнение на века и Марс в опозиция

Две интересни и редки астрономически събития ни очакват в нощта на 27 юли – пълно луннозатъмнение и Марс в опозиция (планетата ще е в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята).

Лунното затъмнение ще започне около 20.15 часа и ще продължи до около 2.30 часа след полунощ. Пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, като Луната ще бъде в червеникав цвят (откъдето и името Кървава луна). То ще е най-дългото за XXI век.
 
Другото явление на 27 юли е свързано с подреждането на СлънцетоЗемята и Марс в една линия, а конфигурацията се нарича опозиция или противостоене. Тогава Марс е най-близо до нашата планета, вижда се цяла нощ и има най-голям блясък, поради близостта.
Астрономическата обсерватория на Шуменското плато организира наблюдение на лунното затъмнение и на Марс, съобщиха директорът на обсерваторията проф. Диана Кюркчиева и уредникът ѝ Станислава Тодорова.

Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават астрономическите събития в реално време. Те ще получават и информация за това което виждат.

Вижте още

Двойно повече непълнолетни искат да работят

Двойно повече разрешителни за наемане на непълнолетни са били издадени през изминалата година. Поисканите от работодателите разрешения за наемане на непълноле....

Добави Коментар

CAPTCHA