Сряда 17, Януари 2018
Горещи Новини
Начало / Забраняват на работодателите да проверяват профилите ни в интернет

Забраняват на работодателите да проверяват профилите ни в интернет

Работодателите, които проверяват профилите във Facebook или Twitter, преди да решат дали да наемат даден служител, може да се окажат в нарушение на европейското право, пише Financial Times. Причината е, че Европейският съюз затяга своите политики в областта на защитата на личните данни.

Според указанията, публикувани от европейски агенции за защита на данните, работодателите вече ще трябва да имат „правно основание” преди да проверят профилите в социалните мрежи на потенциалните си служители. Европейските регулатори добавят, че информацията, събрана при търсенето, трябва да е необходима и „уместна за изпълнението на работата”.

Изследване сред 2000 работодатели, проведено от компанията за набиране на служители онлайн CareerBuilder, показва, че около 60% от предлагащите работа използват социалните мрежи преди да вземат решение за наемането на даден човек.

Самите регулатори, които заедно съставляват група за защита на данните, не могат да имат участие в съставянето на законите на ЕС. Тъй като0 обаче те контролират прилагането на закона в 28-те страни-членки на Блока, тяхната роля е значима.

Правилата на регулаторите предвиждат работодателите да бъдат задължени да кажат на кандидата за работа дали компанията планира да проверява профилите му в социалните мрежи. Те трябва да го направят още преди човекът официално да е подал кандидатура за предлаганата длъжност. Мнението на работната група е вероятно да доведе до въвеждане на нов и по-строг европейски закон, познат като „Общ регламент за защита на данните”, който трябва да влезе в сила през май 2018 г.

Вижте още

В Петрич за втора поредна година ученици демонстрираха удобството на алтернативните средства за придвижване

Повече от 50 деца участваха днес в проявата организирана от Община Петрич, клуб „Бела Екстрийм” и Трето основно училище „Гоце Делчев” по повод Европейската сед....

Добави Коментар

CAPTCHA