Петък 19, Април 2019
Горещи Новини
Начало / Жителите на Петрич нарекоха ОДК - школа за таланти, детски свят на радостта

Жителите на Петрич нарекоха ОДК - школа за таланти, детски свят на радостта

Жителите на града нарекоха Общински детски комплекс-Петрич – Школа за таланти, детски свят на радостта. Това каза в предаването „Петрич – древен и вековечен“ по Радио „Фокус“-Пирин Станка Иванова, директор на Общински детски комплекс-Петрич. По думите й комплексът съществува в настоящата си форма от 1994 година, когато е бил преименуван от Център за работа с деца на Общински детски комплекс. Тя уточни, че през миналата година с новия Закон за предучилищно и училищно образование по смисъла на чл. 49 от закона, комплексът е бил преименуван в Център за подкрепа на личностното развитие, като основната му дейност е свързана с развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата на децата в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта. Станка Иванова посочи, че Общинският детски комплекс започва работа на 1 октомври всяка година и продължава до 31 август.
Тя каза още, че Общински детски комплекс-Петрич работи в 3 направления – „Наука и техника“, „Изкуство“ и „Спорт“. „В направление „Наука и техника“ изключителни изяви на много високо и международно ниво постигат учениците от клуб „Еврика“ с ръководител Христо Павлов. Освен към този клуб съществуват няколко школи: школа за забавен експеримент; школа за приложна химия; няколко школи по изобразително изкуство; школа по витраж; школа „Цветни отблясъци“ и предучилищен клас. Цялата дейност в този клуб е съсредоточена най-вече в обхващане на децата, занимаващи се най-вече в областта на науката и техниката. Този клуб предизвиква голям интерес с опитите и наблюдението с микроскопи и различни дейности, които занимават децата през свободното им време и развиват творческото мислене“, посочи тя. 
Станка Иванова допълни, че друг клуб, който е много популярен за Общината, е клуб „Родолюбие“, който съществува от основаването на комплекса през 1994 година. По думите й той се развива много добре, като най-известните школи в него са: школа за народни занаяти „Сръчни ръце“, школа „Пътешественик“, школа за християнски ценности и традиции, и историческо студио „Обичам България“. Тя обясни, че основната дейност на клуб „Родолюбие“ с ръководител Анета Хаджиева, е съсредоточена към възпитаване на децата в любов към България, на родолюбиво чувство, в най-ранна детска възраст, чрез пресъздаване на обичаи, както и посещение на много забележителности в България, и също така участие в много събития, които Общината. 
Станка Иванова добави, че към ОДК работи още един клуб, към който се проявява силен интерес - Детски младежки парламент, който също се ръководи от Анета Хаджиева, която има юридическо образование, освен специалност „История“. Иванова отбеляза, че в този клуб децата се обучават на гражданско възпитание.

Вижте още

Близо 150 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за 44 млн. лв.

Във фонд „Земеделие“ са постъпили 147 проекта по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сект....

Добави Коментар

CAPTCHA