Понеделник 25, Май 2020
Горещи Новини
Начало / Екоминистърът иска забрана за достъпа на коли до втория лифт над Банско

Екоминистърът иска забрана за достъпа на коли до втория лифт над Банско

Министър Нено Димов каза, че замърсяването на района се увеличава заради колите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява при изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с автомобили, предава БГНЕС.

Той обяви това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Министърът отговаряше на въпроси на граждани за Национален парк „Пирин” чрез жива видеовръзка.

Министър Димов каза, че в момента голяма част от туристите се качват в ски зоната с коли, което увеличава замърсяването в района.

„Разпоредил съм на ръководството на „Пирин” да прегледа пътя и щетите, които са нанесени от автомобилите”, каза Димов, цитиран от бТВ. Той отбеляза, че допустимото строителство в рамките на парка е близо 48%, като в 45 на сто от разрешените зони е допустимо само изграждане на водохващане за питейни нужди.

„В 2% процента от територията в района над Банско е позволено строителство на ски съоръжения, подобно строителство е допустимо и на територията на 0,6% от парка над Добринище.

Строителството на спортни съоръжения обхваща единствено изграждане на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и ресторанти”, обяви отново министърът. Той добави, че планът за управление на парк „Пирин” не е свързан с разрешаването на изграждане на лифтове.

Нено Димов каза още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за изграждане на втори лифт над Банско. Той допълни, че утре му предстои да разговаря с концесионера на ски зоната.

Вижте още

Сандански решава инфраструктурни проблеми през 2018 г.

Община Сандански ще реализира важни проекти през следващата 2018 година, с които ще реши дългогодишни проблеми в инфраструктурата. Предстои изграждането на две ин....

Добави Коментар

CAPTCHA