Сряда 11, Декември 2019
Горещи Новини
Начало / Държавата ще финансира 4 ин витро процедури

Държавата ще финансира 4 ин витро процедури

Държавата вече ще финансира 4 ин витро процедури от Центъра за асистирана репродукция. Ще бъдат отделени средства и за 4 ембриотрансфери на размразени ембриони – дейност, която досега не се финансираше. Допълнителните процедури ще струват около 3 млн. лв. годишно. Това става ясно от постановление на Министерски съвет, публикувано за обществено обсъждане от Министерство на здравеопазването.

„Задълбочаващите се негативни демографски тенденции в България налагат прилагането на комплекс от мерки в дългосрочен план, които в своята съвкупност формират демографската политика в страната. Част от тези мерки са свързани с насърчаване на раждаемостта, като един от приоритетите в тази насока е подпомагането на лицата с репродуктивни проблеми”, обяснява в мотивите си здравният министър Николай Петров.

Въпреки че през месец май тази година премиерът Бойко Борисов обеща безлимитно финансиране на ин витро процедури, в постановлението се посочва, че не е целесъобразно от медицинска гледна точка да се финансират повече от 4 опита.

„Мотивите за увеличаване на опитите за асистирана репродукция със свежи ембриони само с един са свързани с факта, че успеваемостта при всеки следващ опит на асистирана репродукция намалява значително, като при третия опит тя е около 10% и по тази причина не е целесъобразно от медицинска гледна точка да се финансират повече от 4 опита.”

Контролът от страна на Центъра за асистирана репродукция ще бъде увеличен като освен възможността да прекрати договора за финансиране с лечебното заведение при установено нарушение в него, промяната предвижда директорът на центъра да може да налага и финансови санкции. 

Според предварителни оценки лицата с репродуктивни проблеми в България, които ще кандидатстват за 4-ти опит ще се около 450. 

Вижте още

Почитаме пророците и лечители Константин и Елена

Именници: Елена, Елеонора, Константин, Константина, Костадин, Костадина, КостадинкаДнес почитаме пророците и лечители на болести Константин и Елена. В някои сели....

Добави Коментар

CAPTCHA