Събота 25, Май 2019
Горещи Новини
Начало / Депутатите приеха окончателно Бюджет 2018

Депутатите приеха окончателно Бюджет 2018

След общо над 30 часа дебати по време на две пленарни заседания парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г. Приходите от данъци са в размер на 21.040 млрд. лева. В бюджета за 2018 г. се предвижда икономическият ръст слабо да се забави до 3.9%, крайното потребление да се повиши с 4.7%, а ръстът при инвестициите да се ускори до 4.3%.

Народните представители подложиха на прегласуване някои текстове, тъй като те не бяха отразени в рамката на бюджета, която беше гласувана преди това.

Догодина нивото на безработица се очаква да се понижи до 6.2%. В средносрочен план за данъците не се предвиждат значителни промени, като се запазва правителственият приоритет за ниски данъци. С приетия бюджет бяха предвидени 180,5 млн. лв.за опазване на границата, а 35, 2 млн. лева са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 г.
 
Общата субсидия за делегираните от държавата дейности за общините в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева. Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева. Депутатите приеха бюджета на Министерството на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 година с разходи от 3,300 млн. лева. Народните представители първоначално приеха предложението от алтернативния бюдет на БСП да отпуснат 1, 130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, но впоследствие се върнаха на текста и го отхвърлиха.

Вижте още

Лиляна Павлова: Правим заявка за балканско европредседателство

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че целта на интегрирането на Западните Балкани в ЕС по време на българското евро....

Добави Коментар

CAPTCHA