Вторник 22, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Депутатите махнаха лекарствения мораториум, който самите те наложиха скоро

Депутатите махнаха лекарствения мораториум, който самите те наложиха скоро

Очаквано и с голямо мнозинство депутатите отмениха едногодишния мораториум върху иновативните лекарства, плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „За“ отпадането гласуваха 192 депутати, повечето от които само преди седмица гласуваха да бъде наложен този мораториум.

Народните представители отмениха Параграф 6 от Преходните и Заключителни разпоредби в Закона за НЗОК, който предвиждаше, че Касата няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, с изключение на генерични и биоподобни лекарствени продукти. Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за заплащане на новите лекарствени продукти е около 50 млн. лв. Законът за бюджета на НЗОК ще влезе в сила от 1 януари 2018 г.

Въпреки че бяха единодушни в гласуването, позицията и управляващите не пропуснаха да се скарат по време на дебатите.

Президентът Румен Радев приветства промяната в подхода и отмяната на забраната за заплащане от бюджета на НЗОК през 2018 г. на определени лекарствени продукти. Държавният глава призовава всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

Вижте още

14 години след потъването: Тайната "Хера" остава неразбулена

На 13 февруари отбелязваме 14 години от един от най-трагичните инциденти в историята на българското корабоплаване. 14 години след потъването край Босфора "Хера" про....

Добави Коментар

CAPTCHA