Сряда 16, Януари 2019
Горещи Новини
Начало / Горещините може да направят Южна Азия необитаема

Горещините може да направят Южна Азия необитаема

Климатичните промени, водещи до прекомерно високи температури, може да обезлюдят Южна Азия. Районът, в който сега живее около 1/5 от човешкото население, може да се превърне в необитаемо място в случай, че до края на века не се направи нищо за намаляване на газовете с парников ефект, предава БГНЕС. 

Повишаването на температурите и на влажността може да достигне до крайно високи стойности, непоносими за човешкия организъм. Хората практически няма да имат необходимия капацитет да оцелеят в такива условия, става ясно от изследване, публикувано в списание Science Advances. 

„Тези смъртоносни топлинни вълни могат да се появят само след няколко десетилетия в райони като Индия, Пакистан и Бангладеш“, предупреждават учените, като допълват, че е напълно възможно да бъдат засегнати и плодородните обработваеми райони по реките Инд и Ганг. 

Редица научни изследвания вече са доказали връзката между климатичните промени и честотата на големите жеги в Южна Азия. 2015 г. например ще бъде запомнена с петата най-смъртоносна в историята топлинна вълна, кооято удари голяма част от Индия и Пакистан и взе живота на 3 500 души. 

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Университета Лойола Меримаунт в Лос Анджелис обръщат внимание на това, че не се правят прогнози за т. нар. „влажна жега“ и за нейното въздействие върху способността за адаптация на човешкия организъм. 

Те са установили, че ако емисиите на въглероден двуокис (CO2) не се намалят, средните температури на влажна жега през лятото ще се доближат до 35° С в по-голямата част на Южна Азия до края на века. Това е праг, над който човешкият организъм трудно оцелява, а прогнозите сочат, че в някои райони тези влажни горещини дори ще надхвърлят посочения праг. 

Изследователите обръщат внимание, че ако емисиите СО2 се намалят до стойности, предвидени в Парижкото споразумение, тези средни температури ще стигнат не 35° С, а 31° С. 

За да докажат своите хипотези, учените са използвали две климатични симулации, основани на последните математически модели за циркулацията на въздушни маси около земното кълбо. 

„Ние се надяваме, че ще е възможно да се избегнат тези прогнози за убийствени горещини чрез намаляване на парниковите газове, за да бъде овладяно климатичното затопляне. Това не е невъзможен сценарий“, изтъква Елфатих Елтахир, професор по екологично инженерство в MIT.

Вижте още

Климатолог: Вероятно предстоящата зима ще е по-мека

Вероятно зимата на 2017/2018 година ще е по-мека от зимата на 2016/2017 година, каза в интервю за БТА проф. Веселин Александров от секцията "Климатология" към департамента "....

Добави Коментар

CAPTCHA