Понеделник 19, Ноември 2018
Горещи Новини
Начало / Глобалното затопляне превръща океаните в мъртви зони

Глобалното затопляне превръща океаните в мъртви зони

чени от университета на Отаго в Нова Зеландия установиха, че глобалното затопляне може да доведе до катастрофално намаляване на разтворения кислород в морската вода, съобщи Лента.
 
Геолози изследвали съдържанието на изотопи на урана в седименти, някои от които датират отпреди около 100 милиона години, на териториите на Англия и Италия. Това позволило да се прецени не само какво е било количеството кислород в древните океани, но и да се изяснят причините за намаляването му.

Оказало се, че по време на т.нар. второ океанско аноксично събитие преди 94 милиона години голямо количество въглеродни съединения попаднали в океаните, като за това допринесло значителното съдържание на въглероден газ в атмосферата.

По думите на учените, сега концентрацията на парникови газове в резултат на човешката дейност е по-бърза и характерната за кредата степен на лишаване от кислород ще бъде достигната след стотици хиляди, а не след милиони години.

Още сега в световния океан възникват мъртви зони - области, в които водата съдържа съвсем малко кислород. Събрани от еколози от Швеция и САЩ данни сочат, че през последните няколко години броят на мъртвите зони е надхвърлил 400.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вижте още

Депутатите одобриха на първо четене повишаването на минималната пенсия

Народните представители одобриха на първо четене увеличаването на минималната пенсия за осигурителен стаж и трудова дейност.Законопроектът, внесен от Министер....

Добави Коментар

CAPTCHA