Понеделник 17, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Глобалното затопляне може да събуди кошмарни бацили

Глобалното затопляне може да събуди кошмарни бацили


Активното топене на вечно замръзналите зони на арктическото крайбрежие на Русия може да предизвика отваряне на старите гробища за болни от сибирска язва животни. Това вече се случи на Ямал през 2016 г.

Предупреждението е на Център "Антистихия", цитирано от РИА-Новости в понеделник. На територията на Русия са регистрирани около 400 такива места за заравяне само в арктическия регион.

Спорите на причинителя на сибирската язва (или антракс) имат способността да остават жизнеспособни в почвата над 50 години. Това би довело до създаването на устойчиви природни огнища и реална заплаха от възникване на епидемии.

Този причинител се разглежда като основен биологически поразяващ агент в арсенала на биотероризма, което се случва нагледно в САЩ през 2001 година.

"Значителна опасност представляват потенциалните биологични и социални последствия от засилването на сезонното размразяване на замръзналите от много години почви. На фона на големите аномалии в един от северните автономни региони на Русия се е случило размразяване на старо място за погребване и избухване на заболеваемостта от сибирска язва", се казва в проучването, с което разполага РИА-"Новости".

Учените отбелязват, че това е много опасно инфекциозно заболяване и на него са изложени както диви, така и домашни животни и хората. Според центъра "Антистихия" през юни 2016 година в Ямал дневната температура е 29-34 градуса над нулата.

Увеличаването на температурите като цяло повишава риска от развитие на инфекциозни заболявания, тъй като причинителите на много инфекции се активират именно при по-топло време. Затоплянето на климата способства за преместването на ареала на кърлежите, заради които хората започнаха по-често да боледуват от лаймска болест и кърлежов енцефалит.

Вижте още

Бум на пияни шофьори в Пиринско през уикенда

Пияни шофьори белязаха уикенда в Пиринско.На 02.12.2017г. около 01:30 часа по пътя между гр.Мелник и с. Лозеница, С.Т./51г./ от гр.Мелник е управлявал лек автомобил „Мерцеде....

Добави Коментар

CAPTCHA