Понеделник 17, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Главният прокурор атакува в КС Закона за частната охранителна дейност

Главният прокурор атакува в КС Закона за частната охранителна дейност

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи искане до Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, обнародвани на 30 януари, поради противоречието им с принципите на правовата държава, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
 
Разпоредбите се отнасят до охраната на урабинизирана територия, като нов вид охранителна дейност. В тях се регламентира същността и начинът на осъществяване, сключването на договори за охрана и обособяване на екипи за реализирането на тази охрана.
 
Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на Министерския съвет и Министерството на вътрешните работи.

БГНЕС, архив


"Наред с това недопустимо се засягат (прехвърлят се) правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци", се казва още в мотивите към искането до Конституционния съд.
 
В искането се сочи още, че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.

Вижте още

Земетресение разлюля централната част на Италия

Земетресение с магнитуд 4,6 стана през нощта срещу понеделник в централната част на Италия съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център. Еп....

Добави Коментар

CAPTCHA