Неделя 22, Септември 2019
Горещи Новини
Начало / ГИТ: Работодателите да пазят работниците от студа

ГИТ: Работодателите да пазят работниците от студа

Във връзка с прогнозата за опасно студено време от Главната инспекция по труда напомнят на работодателите, че трябва да предприемат мерки за опазване на живота и здравето на своите работници.
 
При работа на открито е нужна преценка дали да бъдат осигурени подходящо работно облекло, по-чести почивки или промяна в типа на извършваната работа. За работа в закрити помещения се изискват минимални стойности на температурата на въздуха - между 16 и 23 градуса при лека и средно тежка работа, а при тежък физически труд допустимите градуси са от 13 до 25.
 
Заради обявения червен код за опасно време в областите Кърджали и Смолян и оранжев код за останалата част от страната от инспекцията по труда напомнят, че работодателите са длъжни да съобразят условията на труд с минималните изисквания за микроклимата на работните места. Когато работниците са на открито, трябва да се прецени доколко климатичните условия могат да застрашат живота и здравето на хората и да се предприемат мерки, като промяна на работното време, повече почивки, осигуряване на подходящо облекло и лични предпазни средства.
 
Ако работниците са на изолирано място, работодателят трябва да осигури средства за комуникация и възможност за медицинска помощ.
 
От инспекцията допълват, че заради сравнително топлата зима до момента са подавани единични сигнали за работа при ниски температури от работещи на закрито за това, че температурата в помещението не е била равномерна.

Вижте още

Григор Димитров победи Рубльов на Australian Open

Григор Димитров се класира за осминафиналите на Australian Open след победа над руската сензация Андрей Рубльов. Първата ни ракета се наложи с 6:3, 4:6, 6:....

Добави Коментар

CAPTCHA