Събота 20, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / ГДБОП пресече финансова кибератака към голяма корейска фирма

ГДБОП пресече финансова кибератака към голяма корейска фирма

Служители на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП успешно пресякоха финансово мотивирана кибератака към голяма фирма от Република Корея, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Установено е, че при кибератаката финансови средства на жертвата в размер на 3 000 000.00 евро са били трансферирани към банкова сметка в България. Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител - чуждестранен гражданин.

Парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма.

От отдел "Киберпрестъпност" припомнят, че по-рано през 2018 г. юридическо лице, регистрирано в САЩ, е било подведено чрез кибератака да преведе 1 500 000.00 щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент на три банкови сметки в България.

От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонконг.

ГДБОП е работил с чужди партньорски служби и банковия сектор в страната за пресичане на атаката.

Вижте още

Откриха канабис в къщите на двама петричани

При съвместно проведена, на 02.10.2017г. на територията на гр. Петрич, акция по линия на противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества,....

Добави Коментар

CAPTCHA