Сряда 17, Януари 2018
Горещи Новини
Начало / В очакване на новата експозиция на Археологическия музей в Сандански

В очакване на новата експозиция на Археологическия музей в Сандански

От 4 декември Археологическият музей в град Сандански временно затвори врати поради започналия ремонт на втората изложбена зала.
 
Реконструкцията на залата и новата временна експозиция ще превърнат музея в модерно средище на познанието за историята на община Сандански. 
 
През 2015 г. по проект „Зората на християнството“, реализиран от община Сандански е извършена цялостна реконструкция на сградата на музея. Според зададените дейности, ремонтът на втора експозиционна зала е планиран за следващ етап, който се изпълнява в момента. 
Фондовете на музея съдържат хиляди експонати от праисторията до средновековието, но до настоящия момент те са познати само на кръг от тесни специалисти. 

 
На първия етаж на музея жителите и гостите на града ще могат да видят живота в Партикополис през раннохристиянската епоха. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне ще разкаже на посетителите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите.
 
На втория етаж са обособени две самостоятелни пространства, където ще бъдат експонирани артефакти от праисторията до средновековието. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на древните жители на града, ще се насладят на прекрасните статуи на езическите богове и ще разберат как е протичала търговията в античния Партикополис. 
 
Екипът на музея е подготвил още много изненади за посетителите. Защо градът е бил наричан курорта на римските ветерани и други интересни факти ще научите след официалното откриване през този месец. 

Вижте още

Над 8000 свободни места в армията

Над 8000 са свободните работни места в армията. 5600 са незаетите работни места във войсковите формирования, търсят се и още 2500 доброволни резервисти, става ясно о....

Добави Коментар

CAPTCHA