Понеделник 24, Септември 2018
Горещи Новини
Начало / В очакване на новата експозиция на Археологическия музей в Сандански

В очакване на новата експозиция на Археологическия музей в Сандански

От 4 декември Археологическият музей в град Сандански временно затвори врати поради започналия ремонт на втората изложбена зала.
 
Реконструкцията на залата и новата временна експозиция ще превърнат музея в модерно средище на познанието за историята на община Сандански. 
 
През 2015 г. по проект „Зората на християнството“, реализиран от община Сандански е извършена цялостна реконструкция на сградата на музея. Според зададените дейности, ремонтът на втора експозиционна зала е планиран за следващ етап, който се изпълнява в момента. 
Фондовете на музея съдържат хиляди експонати от праисторията до средновековието, но до настоящия момент те са познати само на кръг от тесни специалисти. 

 
На първия етаж на музея жителите и гостите на града ще могат да видят живота в Партикополис през раннохристиянската епоха. Епископ Йоан, строителят на базиликата, чрез интерактивно представяне ще разкаже на посетителите за строителите на града, новата християнска религия и живота на гражданите.
 
На втория етаж са обособени две самостоятелни пространства, където ще бъдат експонирани артефакти от праисторията до средновековието. Гостите на музея ще се потопят в ежедневието на древните жители на града, ще се насладят на прекрасните статуи на езическите богове и ще разберат как е протичала търговията в античния Партикополис. 
 
Екипът на музея е подготвил още много изненади за посетителите. Защо градът е бил наричан курорта на римските ветерани и други интересни факти ще научите след официалното откриване през този месец. 

Вижте още

Община Благоевград спечели проект за изграждане на интелигентни поливни системи на стойност над 500 000 лева

Община Благоевград спечели проект „LYSIS – Съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптималното управление на водните ресурси ....

Добави Коментар

CAPTCHA