Понеделник 25, Май 2020
Горещи Новини
Начало / Все още няма окончателно споразумение за „развода“ между Лондон и Брюксел

Все още няма окончателно споразумение за „развода“ между Лондон и Брюксел

Великобритания и ЕС все още не са стигнали до окончателно споразумение за условията на "развода", каза върховният координатор на Европейския парламент за Брекзита Ги Верхофстат, цитиран от Ройтерс. Той говори пред репортери в Брюксел след срещата си днес с главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Верхофстат оцени като 50:50 шансовете за постигане на споразумение при очакваното по-късно днес посещение на британската премиерка Тереза Мей в Брюксел. Според него парламентът все още иска от Лондон повече гаранции за правата за гражданите на ЕС във Обединеното кралство.

По-късно Верхофстат излезе с писмено заявление, в което се казва: "Аз подчертах приоритета за Европарламента: да се гарантира, че на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, няма да им се налага да преминават през неясни, задължителни и тежки процедури на висока цена. Техните права трябва да бъдат гарантирани. Те са дошли във Великобритания добронамерено, за да допринесат за британското общество, и трябва да бъдат третирани с полагащото им се уважение".

Друг евродепутат от групата за Брекзита - Елмар Брок, който също бе на срещата, каза, че има "много добри изгледи" за споразумение и че разговорът на Мей с Барние и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да реши важни въпроси. Брок добави, че е бил удивен от досегашния напредък на преговорите и че остават различия само по някои формулировки.

Говорителят на Тереза Мей, цитиран от Ройтерс, направи пред репортери в Лондон сходно изявление, като каза, че все още има какво да се направи за постигането на споразумение, но е налице добър напредък. Според агенцията днешната среща на Мей с Юнкер и Барние е последният шанс да се разбере, дали може да се премине към втория етап от преговорите - т.е. към обсъждане на бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Брекзита.

Вижте още

Национална стипендия в подкрепа на млади български творци

От 24 май до 1 септември 2018 г. е периодът за кандидатстване в първото издание на конкурса за Национална стипендия „С усилия към звездите“.Стипендията ще п....

Добави Коментар

CAPTCHA