Събота 20, Октомври 2018
Горещи Новини
Начало / Все още няма окончателно споразумение за „развода“ между Лондон и Брюксел

Все още няма окончателно споразумение за „развода“ между Лондон и Брюксел

Великобритания и ЕС все още не са стигнали до окончателно споразумение за условията на "развода", каза върховният координатор на Европейския парламент за Брекзита Ги Верхофстат, цитиран от Ройтерс. Той говори пред репортери в Брюксел след срещата си днес с главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние.

Верхофстат оцени като 50:50 шансовете за постигане на споразумение при очакваното по-късно днес посещение на британската премиерка Тереза Мей в Брюксел. Според него парламентът все още иска от Лондон повече гаранции за правата за гражданите на ЕС във Обединеното кралство.

По-късно Верхофстат излезе с писмено заявление, в което се казва: "Аз подчертах приоритета за Европарламента: да се гарантира, че на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, няма да им се налага да преминават през неясни, задължителни и тежки процедури на висока цена. Техните права трябва да бъдат гарантирани. Те са дошли във Великобритания добронамерено, за да допринесат за британското общество, и трябва да бъдат третирани с полагащото им се уважение".

Друг евродепутат от групата за Брекзита - Елмар Брок, който също бе на срещата, каза, че има "много добри изгледи" за споразумение и че разговорът на Мей с Барние и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да реши важни въпроси. Брок добави, че е бил удивен от досегашния напредък на преговорите и че остават различия само по някои формулировки.

Говорителят на Тереза Мей, цитиран от Ройтерс, направи пред репортери в Лондон сходно изявление, като каза, че все още има какво да се направи за постигането на споразумение, но е налице добър напредък. Според агенцията днешната среща на Мей с Юнкер и Барние е последният шанс да се разбере, дали може да се премине към втория етап от преговорите - т.е. към обсъждане на бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Брекзита.

Вижте още

51 680 заявления са подадени по проект "Ваучери за заети лица"

51 680 заявления от работещи за получаване на ваучер за обучение за повишаване на професионалната квалификация или за придобиване на ключова компетентност са пода....

Добави Коментар

CAPTCHA