Неделя 17, Февруари 2019
Горещи Новини
Начало / Волфганг Шойбле предупреди за нова световна финансова криза

Волфганг Шойбле предупреди за нова световна финансова криза

Настоящият министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле предупреди, че задълбочаващите се нива на световния дълг и прекалената ликвидност представляват сериозен риск за световната икономика.

В последно интервю като финансов министър на Германия за Financial Times Шойбле, който през последните осем години ръководеше една от най-големите икономики в света, заяви, че има опасност от създаването на „нови балони” заради трилионите долари, които централните банки са инжектирали в пазарите.

Германският министър също предупреди за рисковете за стабилността на Еврозоната, особено онези рискове, породени от банкови баланси, затрупани от следкризисното наследство на необслужваните кредити.

Шойбле, който е изявен поддръжник на фискалната дисциплина и който доминира политическия отговор на Европа спрямо дълговата криза в Еврозоната, е критикуван в страни като Гърция, където е разглеждан като съставител на строгите икономии. Той обаче ще бъде запомнен основно като най-запаления проевропейски политик в кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, придобил опит да проповядва ползите от еврото и да призовава за по-задълбочена европейска интеграция на често скептичната германска общественост.

По отношение на Brexit Шойбле заяви, че вотът във Великобритания от миналата година е демонстрирал колко „глупаво” е да се слушат „демагозите, които казват (…), че „плащаме прекалено много за Европа”.

Досегашният финансов министър на Берлин ще заеме нов пост като председател на германския Бундестаг на фона на опасенията как законодателството в страната ще бъде засегнато от влизането на 92 депутата от „Алтернатива за Германия” (AFD). Тази дясна популистка партия изуми политическото статукво, спечелвайки 12.6% от гласовете на изборите от миналия месец.

Шойбле, който присъства на последната среща на финансовите министри от Еврогрупата в понеделник, се стреми да увери съюзниците на Германия, че изненадващият успех на AFD по никакъв начин няма да промени ангажимента на страната към либералдемокрацията. „Няма шанс Германия някога да се върне към национализма”, заяви той.

Вижте още

Блъснатите с кола младежи от Петрич са в стабилно състояние

Състоянието на ранените младежи , блъснати с кола пред “Катмите” в Петрич, е стабилизирано, това съобщиха за struma.bg от реанимация на МБАЛ “Югозападна болница”.Мл....

Добави Коментар

CAPTCHA