Сряда 19, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / Внимание родители: Децата се запознават чрез интернет на все по-ранна възраст

Внимание родители: Децата се запознават чрез интернет на все по-ранна възраст

След жестокото убийство на дете в Бургас тези дни се заговори все по-често за безконтролните контакти на децата в интернет. 11-годишната Никол се запознала с обвинения за убийството ѝ Иван именно във фейсбук.
 
Оказва се, че над 2/3 от 12-годишните имат профили в социалните мрежи, а всеки втори започва да ползва виртуалното пространство на 7 години. От Центъра за безопасен интернет коментираха, че препоръчителната възраст за използване на социалните мрежи е 13 години. Оттам съветват при създаване на детски профил да не се избира случайна дата на раждане, а най-близката до реалната, защото профилите до 18 години имат специални защити, посочва БНТ.
 
Кико е на 13, но има профил във фейсбук от четири години. Получил го е след дълги уговорки и поредица отлични оценки. Поства, харесва, чати с приятели и играе игри.
 
"Половината от класа имат профили навсякъде за фейсбук, инстаграм и вайбър... Май само искат да имат повече приятели", казва той.
 
Кико няма ограничения от родителите си за ползването на социалните мрежи. Твърди, че внимава с кого се сприятелява. 
За виртуалните приятели на Филип обаче бди майка му. Той е още на 11 и засега има разрешение да влиза само от нейния профил.
 
"Когато ми трябва за някаква информация, когато трябва да се проучва нещо, използвам за образователна цел, но сега във ваканцията предимно за игри", посочва той.
 
"Достатъчен е разговорът, да има ежедневен контакт с детето, да се интересуваш какво точно прави", споделя майката на Филип.


Училищният психолог Елена Карпачева обаче не е на това мнение. От практиката си знае, черисковете в социалните мрежи са повече, отколкото предполагат децата и техните родители. Станала е свидетел как възрастни се представят за връстници на дете и твърдят, че споделят интересите му.
 
"Може да бъде въвлечено в канал за трафик на деца, може да бъде въвлечено в някоя нездрава сексуална връзка с по-възрастен мъж например", казва Карпачева.
 
Изследванията на Центъра за безопасен интернет пък показват, че родителите се опитват да контролират децата си в мрежата, но не особено ефективно. Експерти препоръчват да се използват програми за родителски контрол, докато децата още не са станали тийнейджъри.
 
"Наши изследвания показаха, че за последните шест години, ние имам спад с три години на първото влизане в Интернет на децата. Към 7-годишна възраст вече 50% на децата в България са в интернет", посочва Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет.
 
Статистиката е достатъчно красноречива - 75% от децата до 12 години вече са в социалните мрежи.
 
В трети клас 90 на сто от учениците имат профили. Така съвсем не е излишно да се вслушаме в предупрежденията за внимание и контрол - за да нямаме други доказателства как виртуалният свят убива реално.

Вижте още

Хубаво време през уикенда, новата седмица започва със сняг

Днес и през уикенда ще се радваме на сравнително високи за сезона температури, повече слънце и хубаво време, новата седмица обаче започва със сняг. П....

Добави Коментар

CAPTCHA