Петък 18, Октомври 2019
Горещи Новини
Начало / Вкусно изкушение в битката срещу високото кръвно налягане?

Вкусно изкушение в битката срещу високото кръвно налягане?

Черният шоколад може да се окаже полезен в борбата срещу високото кръвно налягане, смятат британски специалисти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Симптомите на високо кръвно налягане - главоболиеболки в гърдитезатруднено дишане, обикновено остават незабелязани. Появата на неравномерен сърдечен ритъм, проблеми със зрението и кръв в урината свидетелства за изключително повишени стойности. Единственият сигурен начин за установяване на високо кръвно налягане е редовното му измерване, напомнят специалистите.

Според експерти от организацията Блъд рисърч Ю Кей помощник в борбата срещу високо кръвно налягане може да се окаже черният шоколад.

Умерената консумация на шоколад е свързана с понижен риск от болести на сърцето
ThinkStock/Getty Images

Специалистите припомнят, че според редица изследвания сладкото изкушение оказва съдоразширяващ ефект, който се дължи на съдържащите се в него флаваноли.

Умерената физическа активност - каране на велосипед, плуване и бягане, и приемът на витамин D под формата на хранителни добавки също допринасят за понижаване на високо кръвно налягане.

Някои експерти обаче остават скептични по отношение на дългосрочната полза от черния шоколад за регулиране на кръвното.

"Необходими са повече изследвания, за да се установи дали черният шоколад оказва нещо повече от краткотраен ефект върху кръвното налягане. В дългосрочен аспект обаче лакомството може да доведе до натрупване на тегло, което на свой ред крие риск от повишаване на кръвното", казва Майк Рич от организацията.

Вижте още

Скрити съкровища, които хора са намирали в домовете си

При строеж или ремонт на своите домове някои хора са намирали скрити съкровища. Някои от тях са с уникална стойност. Вижте 5 от тях:Сейф, пълен с алкохол, пари и к....

Добави Коментар

CAPTCHA