Петък 14, Декември 2018
Горещи Новини
Начало / България се преклони пред паметта на полк. Борис Дрангов

България се преклони пред паметта на полк. Борис Дрангов

145 години от рождението и 100 години от героичната гибел на полк. Борис Дрангов бяха отбелязани в Петрич. В едно от селата, кръстено на полковника, командир на 5-и пехотен Македонски полк от 11-та пехотна Македонска дивизия се проведоха редица мероприятия, посветени на живота и делото му, с които признателният български народ отдаде своята почит към легендата на Българската армия. Литургия в памет на полк. Дрангов бе отслужeна в църквата „Св. Преподобна Петка Българска” в село Дрангово. Службата бе оглавена от Н. Пр. Неврокопския митрополит Серафим. Десетки хора се събраха в храма, за да запалят свещ и да се помолят за душата на великия полковник Дрангов, дал живота си за България, геройски загинал на 26 май 1917 г. на Кота 1050 на завоя на река Черна. След като бе отслужена литургия се извърши церемония по полагане на цветя и венци на паметника-чешма в село Дрангово. Детски хорове от Петрич изпяха „Моя страна, моя България“, „Йовано, Йованке“ и ред патриотични песни пред присъстващите. Официални гости на честванията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, главният прокурор на РБ Сотир Цацаров, посланикът на Азербайджан Н. Пр. Наргиз Гурбанова, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов, ген. Константин Попов, председател на комисията по отбрана в НС, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, народни представители от 44-то НС, представители на местната власт, военнослужещи, граждани, общественици, наследници и ветерани. Сред присъстващите на поклонението бяха и Красимир Узунов президент на Агенция и Радио „Фокус“ и автор на книгата, посветена на подполковник Борис Дрангов - „Азъ служихъ при Дранговъ“, както и художничката на книгата и съпруга на автора Татяна Узунова. 
Точно в 12.00 часа всички камбани в Неврокопска околия забиха в памет на полковник Борис Дрангов. Всички присъстващи паднаха на колене и запазиха минута мълчание в памет на легендата на Българската армия – Борис Стоянов Дрангов. 
По време на панихидата и полагането на венците и цветята дъждът не спря да вали, а България да показва, макар и 100 години по-късно, че не е забравила живота и делото и не спира да скърби за загубата на един от най-преданите си синове. 
Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че личността на полковник Борис Дрангов събужда духа и вярата и пред нея единствено може само да мълчим. Вицепремиерът Валери Симеонов добави, че със своя скромен и отдаден на родината живот полковник Борис Дрангов е станал образец за всеки български патриот. От своя страна кметът на Петрич Димитър Бръчков каза: „Отново свеждаме глава и се изправяме един век по-късно пред паметта на командира на 5-и пехотен Македонски полк – полковник Борис Дрангов. Всички завети на полковник Борис Дрангов са актуални и днес". По думите на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ ген.-майор Груди Ангелов днес дори природата скърби за полковник Борис Дрангов. Н. В. Пр. Неврокопският митрополит Серафим заяви, че „в днешния ден ни изпълва чувство на преклонение пред подвига на бележития наш съотечественик полковник Борис Дрангов. Митрополит Серафим отбеляза, че полковник Дрангов е насърчил подопечните си войници да имат същите чувства, за да имаме този резултат, на който днес се радваме. От своя страна ген. Константин Попов допълни, че полк. Дрангов е книга, която трябва да препрочитаме, да помним и уважаваме, книга за българина, обичащ България. 
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти” Борис Ячев каза, че полковник Дрангов е име, пред което всеки истински българин се прекланя. Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев добави, че полковник Борис Дрангов трябва да бъде включен във всички учебниците по история. 
Честванията в памет на полк. Борис Драгов продължиха с научната конференция „Полковник Борис Дрангов - един век по пътя на величието“. Преди да бъде дадено началото на конференцията прозвуча изпълнението на "Шуми Марица". Тя бе открита с встъпително слово от кмета на Община Петрич Димитър Бръчков, който заяви, че всяка педя земя в Община Петрич е свързана с подвизите на героите от 5-и пехотен Македонски полк. "Именно тези герои са изградили чешмата на Борис Дрангов, която се намира в село Дрангово. Надявам се, че днешната конференция ще дооформи и обогати образа на Борис Дрангов, но също така съм сигурен, че той е някъде с нас и ни гледа укорно”, каза още кметът на Община Петрич. 
На научната конференция бе представен доклад за живота и делото на подполковник Борис Дрангов. Бе представена и книгата, посветена на подполковник Борис Дрангов - „Азъ служихъ при Дранговъ“, с автор Красимир Узунов. Книгата е посветена на Скопската школа за запасни подпоручици, живота и делото на подполковник Борис Дрангов - школата, която още тогава, преди сто години, народът и войската на България простичко нарекоха Дранговата школа, превръщайки я от най-обикновено училище за младши офицери в истински университет по родолюбие. Началникът на Военна академия "Г.С.Раковски" ген.-майор Груди Ангелов представи кратко резюме на книгата на Красимир Узунов пред препълнената зала. Авторът ѝ от своя страна разказа за целия път, по който е преминал, за да стигне до гроба на полк. Дрангов в Македония, как е успял да вземе пръст него и да я донесе в България. "Днес като гледах този дъжд, който се изсипваше на Дрангова чешма, ама истински дъжд, се сетих за март-април 1916 г., когато 5-а пехотна Македонска дивизия е минавала през мястото, където днес се намира Дрангова чешма и валяло пороен дъжд и се виждала само кокалестата фигура на подполковник Борис Дрангов. Духът на полк. Дрангов днес беше доволен", каза Красимир Узунов. "Това е един македонски фанатик, влюбен в България“, допълни той. По думите му Дрангов няма гроб в България, но България цяла е негова.
Бе излъчен и филм, направен преди 20 години - „Полковник Борис Дрангов - един век по пътя на величието“, представящ живота и делото на Борис Дрангов, живял едва 45 години. 
Началникът на Военна академия "Г.С.Раковски" ген.-майор Груди Ангелов разказа и за идейния проект за изграждане паметник-мемориал на полковник Борис Дрангов в двора на академията в София, който ще е позициониран и ще гледа към Скопие.
В интервю за „Фокус“ главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че не е нужно да носиш пагони, за да следваш това, което полк. Дрангов учи. „Заветът на Дрангов е България. Дали този завет е през някоя от войните, дали този завет е сега, той е един и същи – България. Въпросът е да можем да го следваме, а не просто само да го отбележим“, добави още той.
Честванията в памет на полк. Борис Дрангов завършиха с тържествена вечерна проверка на градския площад в Петрич. Строят прие председателят на Народното събрание Димитър Главчев, след което небето над Петрич бе обсипано с многоцветна заря.
Вижте още

Честваме Деня на Ботев и загиналите за свободата на България

На 2 юни България чества Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Празникът се отбелязва официално от 1901 г. Тази година се навършва....

Добави Коментар

CAPTCHA