Понеделник 19, Август 2019
Горещи Новини
Начало / България и Македония обмислят нов газов интерконектор .Новата връзка Петрич-Струмица е във връзка с предстоящата битова газификация на региона

България и Македония обмислят нов газов интерконектор .Новата връзка Петрич-Струмица е във връзка с предстоящата битова газификация на региона

Македония разглежда различни варианти за увеличаване на вноса на природен газ от България. Това стана ясно след края на първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо и търговско сътрудничество между България и Северна Македония. По думите на министъра на икономиката на Северна Македония Крешник Бектеши се обсъжда изграждането на нова връзка Петрич-Струмица, като причината е предстоящата битова газификация на региона.

От своя страна българският транспортен министър Росен Желязков обясни, че в момента българската газопреносна мрежа е единственият източник на доставки на природен газ за Северна Македония.

„Това става през съществуващия интерконктор, но вечеговорим и за изграждането на нов. Той ще даде възможност не само за доставки, но и за развитието на газопреносната система на Северна Македония. Обсъжда се експертизата, която „Булгартрансагаз“ има по отношение на тази мрежа и как системата да бъде използвана. Това е основната предпоставка за ефективната газификация на Северна Македония. Към  настоящия момент обемите природен газ, които се пренасят, са около 0,8 млрд. куб. метра на година, а потреблението с развитието на индустрията и селското стопанство ще нараства, така че този обем ше се повиши“, обясни българския министър. 

По думите му вторият интерконектор е изключително необходим и това се признава и от двете страни.

Все още обаче не са известни никакви детайли около проекта. Не е ясно нито кога ще започне изграждането му, нито каква ще е стойността, или кога трябва да бъде завършен.

Финансирането му ще бъде за сметка на ресурсите на „Булгартрансгаз“, каза още Желязков и уточни, че за България този интерконектор е важен като част от цялостната система и газовия хъб „Балкан“.

На заседанието стана ясно, че български фирми имат интерес да реализират проекти за изграждане на ВЕИ централи в Северна Македония. Ще се задълбочи и сътрудничеството с Българската независима енергийна борса като целта е да бъде създаден сходен пазар на електроенергия и в Македония. Дългосрочната цел е да се оформи една Балканска борса за търговия с електроенергия.  По време на заседанието на междуправителствената комисия бяха набелязани още конкретни стъпки, свързани с насърчаване на инвестициите, околната среда и водите, енергетиката и туризма. Предстоят разговори с отделните авиационни оператори за включване в туристическите пакети на превози по въздух между България и Северна Македония. Очаква се през април, по време на междуправителственото заседание на двете държави, да бъдат подписани конкретни меморандуми в тези области.

Вижте още

Борисов: Пускаме предсрочно АМ "Струма" до Сандански, експерти решават за Скаптопара

В края на септември или началото на октомври ще открием участък на АМ „Струма“ до Сандански.Това каза премиерът Бойко Борисов след проверка на строителството н....

Добави Коментар

CAPTCHA